Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

România, printre ţările europene care au restrâns drepturile lucrătorilor prin măsurile de austeritate

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

România, alături de Portugalia şi Ungaria, a restrâns în 2011 drepturile lucrătorilor prin măsurile de austeritate adoptate, relevă un raport realizat de Confederaţia Internaţională a Sindicatelor (ITUC) şi făcut public miercuri, preluat de adevarul.ro.

Agravarea crizei economice a afectat mişcarea sindicală în Europa, arată raportul citat de AFP. “Portugalia, Ungaria şi România au restrâns şi mai mult drepturile lucrătorilor în cadrul măsurilor de austeritate”, precizează ITUC. Documentul subliniază totuşi că “cele mai marcante schimbări au fost operate în Grecia”.

 

Pe de altă parte, ITUC atrage atenţia că 76 de persoane au fost ucise în 2011 în lume pentru activităţile lor sindicale, Columbia rămânând de departe cea mai periculoasă ţară.

Cifra marchează o scădere faţă de 2010, când 91 de persoane au fost ucise, şi faţă de mijlocul anilor 2000, când circa 140 de persoane şi-au pierdut viaţa, relevă raportul anual asupra “încălcărilor drepturilor sindicale”, care acoperă 143 de state.

America Latină rămâne de departe continentul cel mai periculos din acest punct de vedere, cu decese în Columbia (29), Guatemala (10) şi Honduras. În Asia, opt sindicalişti au fost omorâţi.

“Anul 2011 s-a dovedit dificil şi deseori periculos pentru lucrătorii din întreaga lume. De fapt, cei care au îndrăznit să-şi apere drepturile sindicale au fost concediaţi, arestaţi sau închişi, sau chiar au avut un destin fatal”, a afirmat secretarul general al ITUC, australiana Sharan Burrow.

Pe de altă parte, anul trecut a fost marcat de “schimbări spectaculoase” intervenite în Orientul Mijlociu şi Maghreb, unde “represiunea asupra drepturilor sindicale a fost extrem de puternică”, notează raportul, citat de Agerpres.

“Organizaţiile sindicale au jucat un rol hotărâtor în Primăvara Arabă’, în special în Tunisia şi în Egipt, însă ‘au plătit un preţ scump, militanţii lor figurând printre sutele de persoane ucise şi miile de persoane arestate sau închise”, precizează documentul.

ITUC subliniază totodată dificultăţile din unele state dezvoltate, precum Coreea de Sud sau Canada, “unde guvernul conservator a slăbit libertatea sindicală şi dreptul la negociere colectivă”.

Situaţia s-a îmbunătăţit în schimb în Myanmar, unde o nouă lege “pune bazele pentru ca lucrătorii să poată forma organizaţii sindicale”, subliniază raportul.

ITUC susţine că reprezintă 175 de mililioane de lucrători afiliaţi la 309 organizaţii din 153 de ţări şi teritorii.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns