Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Romania si Maramuresul in Revolutia din 1956 din Ungaria

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

In aceste zile se implinesc 54 de ani de la inceputul Revolutiei antisovietice din Ungaria, revolutie care a marcat decisiv istoria comunismului mondial. Ea a zdruncinat mitul unificarii lumii prin ideologia marxist-leninista si a repus in discutie relatia dintre liderii politici li societate. Revolutia ungara a devenit referinta si resursa pentru cultura antitotalitara si anticomunista din intreaga lume.

Evenimentele din tara vecina au avut ecou si la noi< inca in prima zi a Revolutiei din Ungaria, studentii Facultatii de Filologie din Bucuresti, Stefan Negrea si Teodor Lupas, povestesc colegilor cele auzite la un post strain de radio si trimit cotidianului “Scanteia Tineretului” un articol critic privind colectivizarea. Cei doi sunt arestati si condamnati la cate trei ani inchisoare pentru “activitati impotriva intereselor statului”.

La 24 octombrie, Comitetul Central al Partidului aduce o hotarare privind prevenirea unor evenimente similare celor din Ungaria. Ca prim rezultat, in Universitatile din Bucuresti, Cluj si Timisoara sunt efectuate arestari. La 30 octombrie, studentii timisoreni citesc public o proclamatie prin care dau glas problemelor studentimii precum si celor social-politice ale ceatenilor tarii. Proclamatia este citita si in cadrul Universitatilor din Cluj si Bucuresti. La aflarea acestor evenimente, la nivelul guvernului este constituit un birou special insarcinat cu reprimarea miscarilor studentesti condus de Emil Bodnaras, Nicolae Ceausescu, de ministrul de interne Alexandru Draghici si cel al apararii, Leontin Salajan. Ca urmare a activitatii biroului, o seama de studenti sunt arestati, printre care si scriitorul Alexandru Ivasiuc, fiind condamnati intre sase luni si cinci ani de inchisoare.

La inceputul lui noiembrie, trupele de securitate ocupa Piata Universitatii, iar ministrul invatamantului este demis. La 15 noiembrie, Nicolae Ceausescu tine un discurs in care condamna miscarile studentesti, discurs care a fost semnalul unui sir de arestari, procese si condamnari. Printre cei arestati s-au numarat Paul Goma, Stefan Augustin Doinas, I.D. Sarbu si Horea Popescu precum si un numar mare de cadre didactice.

Apare publicatia “Bányavidéki Fáklya”

Am fi nedrepti daca am spune ca locuitorii Maramuresului au ramas indiferenti la evenimentele anticomuniste din Ungaria chiar daca, datorita prezentei temutei inchisori politice, totul s-a rezumat la discutii in grupuri mici, in spatele usilor inchise. Memoria colectiva pastreaza discutiile aprinse din incinta Liceului Mixt Maghiar – azi Scoala “Dr. Ioan Mihalyi de Apsa” – la care au participat profesori precum Karády Ferenc, Navodárszky Lajos, Jeremiás Pál, Varga József si Mazalik Alfred. Bineinteles, aceste discutii au fost monitorizate de organele de securitate, care au considerat ca este mai bine sa nu intervina.

Intamplator sau nu, discutiile intelectualitatii sighetene au dus la aparitia in anul urmator a ziarului “Bányavidéki Fáklya” din a carui prima redactie a facut parte Szteklács László, Fazekas András, Takács Mária, Holló Vera, Nádler Lajos si Rácz Miklós.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns