Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

România vrea să obțină acordul CE pentru reluarea exporturilor de porci vii în spațiul comunitar

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

România și Bulgaria vor să obțină acordul Comisiei Europene pentru reluarea exporturilor de porci vii în spațiul comunitar, începând cu anul 2015, deocamdată cele două țări fiind autorizate să vândă doar carne și produse din carne de porc în țările Uniunii Europene.

“Problema cea mai stringentă discutată cu partenerii bulgari a fost cea a pestei porcine, pentru că atât noi cât și bulgarii, conform deciziei Comisiei Europene, suntem capabili să vindem doar carne și produse din carne de porc din toate unitățile autorizate sanitar-veterinar și care îndeplinesc condițiile pentru spațiul comunitar, mai puțin porci vii.

Le-am propus colegilor bulgari să facem la București, în vara acestui an, o întâlnire de lucru comună și cu experții Comisiei Europene, să mergem unitar pe condițiile cerute de ei, astfel încât, începând cu anul 2015, să putem exporta și porci vii în spațiul comunitar”, a declarat președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu.

Controlul mișcării animalelor între cele două țări și înăsprirea condițiilor de supraveghere a pestei porcine, mai ales la granița cu țările terțe, sunt două aspecte importante care trebuie urmărite în vederea obținerii acordului de export de porci vii în țările UE.

“Un lucru foarte important este controlul mișcării animalelor între cele două țări și aici trebuie să înăsprim condițiile de supraveghere a pestei porcine mai ales la granița cu țările terțe, unde există pestă porcină africană, iar porcul mistreț este rezervor natural de pestă porcină. La ședința comună din vară, cu experții Comisiei, trebuie să vedem ce mai trebuie să facem să devenim țări libere de pestă porcină.

În discuțiile de anul trecut pe care le-am avut cu CE, noi am cerut ca din 2014 să putem exporta și porci vii, dar experții europeni au spus că vor să vadă măsurile de supraveghere în 2014 și dacă mai apar sau nu cazuri de pesta porcină la porcii crescuți în gospodării, ceea ce nu este cazul. Și, foarte important, este modul cum se face supravegherea la porcii mistreți”, a adăugat Mănăstireanu.

În urma discuțiilor de principiu, care au avut loc săptămâna trecută la Ruse (Bulgaria), s-a decis organizarea unei ședințe comune de Guvern, cel mai probabil în luna februarie sau martie 2014, când urmează să se semneze un acord general pe partea de agricultură, dar și anumite protocoale tehnice separate pe partea sanitar-veterinară.

“Deocamdată au fost doar discuții de principiu, dar urmează să se semneze un acord general mare pe partea de agricultură. Eu am propus ca pe partea veterinară să semnăm protocoale tehnice separate pentru că sunt mai multe aspecte tehnice, decât de strategie. De asemenea, dacă Turcia ne va da acordul pentru exportul de ovine vii și carne de ovine și pentru tranzitul către țări terțe, trebuie să stabilim împreună cu colegii bulgari modalitatea prin care va fi efectuat tranzitul prin Bulgaria, controlul pe care îl vor face la frontiere și la ieșirea din Bulgaria către Turcia și tot ceea ce înseamnă export către țări terțe. Noi le-am propus bulgarilor să ne vedem din două în două luni, fie la Giurgiu, fie la Ruse, ca să urmărim, după semnarea protocoalelor, stadiul implementării măsurilor incluse în aceste protocoale și să discutăm aspecte care interesează ambele țări pentru o susținere reciprocă, la Bruxelles, pe diverse proiecte”, a explicat președintele Mănăstireanu.

Potrivit sursei citate, pe domeniul sanitar — veterinar au mai fost discutate, în întâlnirea de la Ruse, anumite aspecte legate de controalele mașinilor care vin în România cu legume și fructe din Turcia și despre comerțul cu miere de albine.

“Am discutat mai multe aspecte care vizează controlul produselor non-animale și mă refer la legumele și fructele care tranzitează Bulgaria și ajung în România și mai ales la cele care vin din Turcia. Noi vrem ca împreună cu bulgarii să avem un control mult mai strict al mașinilor care tranzitează Bulgaria și ajung în România, pentru a evita frauda și comerțul la negru.

Am mai discutat și despre comerțul cu miere de albine, pentru că în perioada de vară sunt foarte mulți bulgari care vând miere de albine în România. Vrem să avem un protocol și aici, astfel încât să avem evidența producătorilor bulgari autorizați care vin spre România și să evităm eventualele probleme în comerțul cu miere de albine, pentru că s-a mai descoperit miere falsificată cu zahăr sau cu alte produse care pot să înlocuiască mierea”, a mai adăugat șeful ANSVSA.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns