Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ronini, eroi, misei… onoare si viitor: Unde sunt barbatii Maramuresului?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

[slideshow id=6048]

In evul mediu japonez, cand un nobil murea, samuraii pe care ii stapanea ramaneau fara stapan. Si acestia puteau alege sa se ocupe de agricultura, sa devina mercenari sau sa intre in manastiri. Deosebit de cautati pe timp de razboi, pe timp de pace erau o pacoste, nu isi putea gasi usor locul in societate. Cei care respectau codul onoarei, Bushido, uneori alegeau sa isi puna capat zilelor de mana lor sau printr-o actiune de onoare, cautand razbunarea daca stapanul lor murise miseleste. Exemplul lor cavaleresc are un echivalent european, insa europenii le-au gasit loc in societate, au devenit un fel de atleti din zilele noastre, adulati pentru ca pot distra in arene, la turnir, intreaga comunitate prin indemanarea si forta lor de luptatori.

Important este ca definitoriu pentru acestia era onoarea. Onoarea e clara, nu cred ca trebuie sa o mai definim, pentru ca cine nu o vede are mari probleme de crestere, e fundamentala. Cand nu mai exista onoare, acestia nu mai existau pentru nimeni, erau un pericol pentru intreaga societate. In politica moderna, stim foarte bine ca onoarea e un concept care nu prea are ce cauta. Nu se bazeaza societatea noastra pe ea, nici macar pe prioritatile acesteia de supravietuire. Dar nu doar onoarea trebuie sa predomine in modernitate, intrucat este ceva mult mai solid decat principiul anterior, care necesita o cultura foarte solida. Occidentul a reusit sa domine lumea cunoscuta prin organizare si societate contractuala. Fundament al societatii moderne, contractul elimina societatea medievala bazata pe clan, pe legaturi de rudenie. Contractul presupune ca partile, nu in baza unor criterii stabilite de comun acord si nu in baza unor principii arbitrare, respecta, sub amenintarea pedepsei, ceea ce au convenit. De la nivelul relatiilor bilaterale, contractul urca la nivelul societatii. Acolo, contractul social are la baza fundamente foarte clare pentru care ganditorii politici din antichitate pana astazi l-au intors pe toate partile.

Binele comun

Acesta nu mai trebuie sa il cauti, sa te faci ca nu il gasesti. Trebuie doar sa il imparti in prioritati. Sa te joci cu managementul pe care trebuie doar sa il aplici. Mai mult, societatile de succes, care au creat civilizatii,  au gasit principii care sa ii puna in pozitii favorabile in raport cu altii, dar bazate tot pe binele colectiv. Statele puternice au obiective strategice, au obiective atat defensive cat si ofensive. Analizeaza si planifica actiuni care sa le aduca beneficii atat pe termen mediu cat si pe termen lung. Gandirea de azi pe maine, are loc numai in societatile fara cultura si perspectiva, care sunt pe fuga si sunt hartuite de dusmani, sa nu se aseze si sa inceapa sa isi ceara drepturile. La cele asezate, mai marii tarii, judetului, orasului joaca sah in incercarea de optimizare a avantajelor formei de organizare pe care o stapanesc. Ei stiu ca daca nu fac asa pierd avantajele fata de vecini si devin victime sigure. Landurile germane au organizare statala pentru ca au vazut ca isi pot optimiza avantajele chiar in raport cu statul ca totalitate. Regiunile italiene la fel. In anii ’70 italienii ajungeau in administratiile locale si regionale cunoscatori de germana, in incercarea de a scoate din latinism guvernarilor locale si  in incercarea de a le nordiciza,  de a le pune pe principii eficiente. In anii ’94-’97, nordul Italiei era cea mai dezvoltata zona economica si cu ritmul de crestere cel mai mare, inaintea aglomerarilor urbane germane.

Lumea se schimba si regulile se inaspresc

Rapoarte alarmante de la diferite organizatii statale sau nationale avertizeaza cu privire la viitorul destul de sumbru al omenirii, nu doar din pricina crizelor existente, ci mai ales din perspectiva a ce va sa vina. Populatia globului va ajunge la 10 miliarde in maximum 25 de ani. State cu populatii mari au inceput sa vaneze terenuri agricole si nu numai pentru a-si asigura necesarul de hrana. Investesc in cercetare pentru a contracara problemele de mediu, mai ales acolo unde acestea reprezinta pericol major. Se inarmeaza sau se asociaza cu cei puternici pentru a face fata provocarilor. Orasele se extind pe principii de dezvoltare durabila si devin autosuficiente atat in consum cat si in productie. Nu polueaza si introduc tehnologii stricte care sa le protejeze atat populatia cat si ceea ce istoria le-a pus la dispozitie. Strategii complexe sunt puse in practica pentru a profita de teren, de istorie, de cultura si de educatia ce le ofera copiilor, gandindu-se cum sa ii tina in comunitate dupa ce au pompat bani in educatia lor, sa atraga investitii si sa tina avutia lor pe loc, sa nu plece catre alte comunitati.

Nevoia de oameni de valoare

Revenind, ca sa aplici aceasta viziune ai nevoie de oameni intelepti si devotati. Nu lor insisi, ci tuturor, in baza respectului si a educatiei primite. Vedem cum multi au facultati si mastere nenumarate, dar n-au nici cea mai elementara educatie. N-au nici cei sapte ani de acasa, n-au nici profesia invatatã bine, nu stiu sa distinga intre bine si rau. Ca sa aplici ce vorbeam mai sus, ai nevoie de oameni cu onoare si nu ronini fara identitate, care au doar interese personale si orgolii peste masura. Cel care nu mai are onoare sau n-a avut-o niciodata amesteca realitatea in mintea si ochii celorlalti, amageste, amesteca binele si raul, ca sa nu mai distinga murdaria din acesta. Incearca sa ii murdareasca si pe ceilalti ca sa nu mai vada cum este el. Se simte vinovat, murdar dar incearca sa capete o alta sansa nu prin recunoasterea greselii, a erorii, a raului produs, ci prin scufundarea tuturor in rau. Cand politicieni fara onoare si fara parteneriate oneste si transparente misuna intre partide si blazoane, sunt dati afara dintr-un partid si incearca sa intre in altul pe fereastra, incheie intelegeri neonorabile chiar cu adversarii, murdaresc formatiunile politice si pe oamenii care cred in ele. Mai rau, ii arata pe mai marii cetatii care tolereaza existenta roninilor fara onoare, lipsiti de intelepciune, prosti, pentru ca nu dau sansa viitorului lor si se handicapeaza cu buna stiinta in raport cu altii.

Oare cum vor fi mai marii judetului si ai orasului in viitorul apropiat?

Intr-un articol interesant, Andrei Plesu recunostea superioritatea lui Gigi Becali in fata altor politicieni prin asumarea infrangerii in plan politic, cerandu-si scuze publice pentru orice rau ar fi produs. Superioritatea in fata tuturor celorlalti politicieni, care nu si-au recunoscut niciodata macar o greseala. Si se intreba retoric dar arunca intrebarea si in societate< “Va dati seama cat de jos suntem daca si un Gigi Becali e superior in act fata de majoritatea”?

Florin Tataru, vicepresedinte PSD Maramures

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns