Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Rromii care locuiesc in Baia Mare vor primi 40 de garsoniere

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Conditia este ca unul dintre membrii familiei sa aiba loc de munca

[slideshow id=3175]

Vineri, la Prefectura a avut loc o intalnire intre subprefectul Gyongyike Bondi si liderii de etnie rroma pentru a discuta despre problemele cu care se confrunta acestia. Printre cele mai importante subiecte au fost lipsa actelor de identitate a persaonelor care locuiesc in zona Craica, la Pirita, dar si in zona Vasile Alecsandri din Baia Mare. Totodata, s-a atras atentia ca parintii de etnie rroma sa nu isi mai trimita copiii la cersit, ci sa ii lase sa mearga la scoala. Tot in cadrul acestei intalniri rromii au fost instiintati ca a inceput campania de testare a cabalinelor in vederea depistarii anemiei in randul cailor.

Din pacate, situatia rromilor care au intrat ilegal pe terenurile din municipiul Baia Mare a scapat de sub control. Pentru a remedia aceasta problema, reprezentantii Primariei au inceput o actiune ampla de numerotare a adaposturilor aflate in zona Craica. Cetatenii rromi care au ajuns acolo nu sunt toti din Maramures, ci au venit din judetele limitrofe. Asa se face ca in prezent doar in zona Craica sunt peste 1.000 de persoane. “Sunt multi din judetul Salaj care au venit inspre Maramures considerand ca se pot descurca mai bine. Sunt evidentiati cu totii si stim ca si-au ridicat adaposturi in cinci locatii din Baia Mare. ~ncercam sa ii ajutam, asa ca familiile tinere care lucreaza sau unde cel putin un membru are un loc de munca, le oferim 40 de garsoniere intr-un bloc care urmeaza sa fie reabilitat printr-un program care se desfasoara prin Compania Nationala de Investitii. Este terminata proiectarea si asteptam sa fie aprobate sumele pentru inceperea executiei. :i municipiul va contribui cu anumite fonduri. Cetatenii mai varstnici care sunt baimareni dar nu au venituri, vom face o parcelare pe strada Post Fundus unde, in masura bugetului local al municipiului ne va permite, vom realiza fundatia si zidurile dupa proiecte tip. Iar beneficiarii vor trebui sa isi asigure partea de tampalarie si acoperis sarpanta. Vom incerca tot o asemenea abordare si pentru amplasamentul din zona Piritei. Am discutat cu cetatenii de acolo si in prealabil sunt de acord cu acest proiect”, a precizat Calin Coros, director in cadrul Primariei Baia Mare. Subprefectul  a fost interesat daca persoanele varstnice de etnie rroma nu ar putea sa fie gazduite in centrele medico-sociale din judet. ~nsa, reprezentantii Primariei Baia Mare au atras atentia ca stilul de viata al rromilor nu coincide cu cel oferit in aceste centre, asa ca sunt slabe sanse ca ei sa se integreze in astfel de institutii.

Intalnire cu primarii si grupurile de consilieri rromi

S-a cerut ajutorul Prefecturii pentru a organiza o intalnire cu primarii din judet si grupurile de consilieri rromi, pentru a discuta impreuna si a gasi solutii in gasirea unor amplasamente pe care sa le ofere acestor familii pentru a se stabili in localitatile din care provin. Iar in privinta celor din judetele limitrofe, acestia ar trebuie preluati de masinile Jandarmeriei si escortati in judetul lor. Auzind o astfel de propunere, reprezentantii rromilor au spus ca le-a ajuns sa fie in permanenta speriati de oamenii legii. “Romii sunt in permanenta speriati  de fortele de ordine. :i acum la actiunea demarata pe Craica cred ca era mai corect sa se stea de vorba cu cei de acolo, nu sa fie lasate somatii prin care au fost avertizati ca in termen de 4-5 zile sa evacueze zona. Va dati seama ca majoritatea sunt analfabeti, nici nu au inteles despre ce este vorba. Trebuia sa li se spuna ce urmeaza sa se intample cu ei, ca li se vor face case etc.”, a spus Radu Chereji.

~n alta ordine de idei, subprefectul Gyongyike Bondi a subliniat ca este foarte important ca rromii sa isi lase copiii sa urmeze cursurile scolare si sa nu ii mai trimita la cersit. Iar in cazul in care vor primi locuinte sa faca tot posibilul sa le intretina, isi onoreze partea lor de intelegere si maia les sa isi pastreze locurile de munca, cei acre le au,l sau in cazul in care nu au venituri sa se intereseze cum pot sa fie angajati. “Doar asa veti reusi sa va integrati in societate si sa aveti un trai decent. Nu se poate ca o fata de 13 ani sa aiba copil, sa fie analfabeta si situatia sa se regaseasca in multe familii. Putem sa discutam noi cat dorim daca dumneavoastra nu ii ajutati pe rromi sa inteleaga cat de important este sa se faca schimbari in randul comunitatilor de rromi”, a precizat pe un ton ferm Gyongyike Bondi.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns