Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Rusia a adoptat un pachet de legi împotriva sancţiunilor occidentale

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Parlamentul rus a adoptat vineri, 4 martie, un pachet de legi destinate să contracareze efectele sancţiunilor occidentale asupra economiei ţării, decise după invazia în Ucraina, relatează AFP. În acord cu măsurile suplimentare de sancțiuni impuse de Uniunea Europeană, Guvernul elveţian a extins vineri sancţiunile împotriva Rusiei. Astfel, limitează exporturile şi serviciile financiare cu Moscova din cauza invaziei în Ucraina, cel mai mare atac asupra unui stat european după Al Doilea Război Mondial, potrivit Reuters.

Pachetul de legi din Rusia urmărește să crească stabilitatea economiei ruse, şi să-i protejeze pe cetăţeni faţă de sancţiuni

Textul Parlamentului rus privind pachetul de legi, accesibil pe site-ul Dumei de Stat, este destinat să “crească stabilitatea economiei ruse, precum şi să-i protejeze pe cetăţeni faţă de sancţiuni”.

Sancţiuni fără precedent au fost adoptate împotriva Rusiei, antrenând o cădere vertiginoasă a rublei şi o retragere masivă a unor întreprinderi străine din ţară, între alte efecte devastatoare asupra economiei ruse.

Legea dă posibilitatea guvernului de a creşte pensiile şi salariul minim, “dacă este necesar”.

Un moratoriu asupra inspecţiilor la IMM-uri va putea fi de asemenea introdus pe 2022 şi până la sfârşitul anului 2024 pentru companiile IT. Textul introduce de asemenea un sistem simplificat de achiziţionare a medicamentelor, precum şi o listă extinsă a acestora.

Această lege prevede de asemenea o procedură simplificată de ‘buyback’, între care cumpărarea de către o întreprindere a propriilor acţiuni. Preţul acţiunilor întreprinderilor ruse fiind puternic depreciat, chiar redus la zero, aceasta le-ar permite să le cumpere cu preţuri mici pentru a se consolida.

Legea prevede de asemenea o suspendare a rambursării datoriilor pentru cetăţeni şi IMM-uri în 2022, o măsură deja introdusă la începutul pandemiei de coronavirus.

În fine, este prevăzută prelungirea unei amnistii asupra capitalurilor în vigoare de mai mulţi ani, permiţând ruşilor să-şi repatrieze bunuri şi capitaluri deţinute în străinătate fără a risca urmărirea penală.

O dispoziţie permite de asemenea întreprinderilor să modifice candidaturile propuse în consiliile de administraţie, măsură care trimite la polemici legate de prezenţe străine în organele consultative ale mai multor mari grupuri ruse.

Întrebat în cursul conferinţei sale de presă zilnice, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că “economia se află de acum într-un mediu agresiv”.

Printre ţintele vizate de sancțiunile Elveției, bunuri care pot contribui la întărirea militară şi tehnologică a Rusiei

Deviind de la neutralitatea sa tradiţională, Elveţia a adoptat luni sancţiuni similare cu cele impuse de UE unor persoane şi companii din Rusia şi a îngheţat activele acestora ca represalii pentru invazia din Ucraina.

UE a aprobat o gamă largă de sancţiuni financiare, energetice, asupra exporturilor şi asupra călătoriilor. Printre acestea s-au numărat îngheţarea activelor Băncii Centrale a Rusiei, închiderea spaţiului aerian al UE pentru Rusia, scoaterea mai multor bănci ruseşti din sistemul internaţional de plăţi bancare SWIFT şi sancţiuni împotriva mai multor oligarhi ruşi.

Elveţia a adoptat vineri noi sancţiuni financiare, printre care interzicerea tranzacţiilor cu Banca Centrală a Rusiei şi adoptarea măsurilor UE privind SWIFT, şi a blocat de asemenea o serie de exporturi spre Rusia.

Printre ţintele vizate se numără bunuri care “pot contribui la întărirea militară şi tehnologică a Rusiei sau la dezvoltarea sectorului de apărare şi securitate”, care pot fi folosite în aviaţia şi în industria spaţială, precum şi unele bunuri şi servicii din sectorul petrolier.

Guvernul elveţian a luat măsuri şi pentru a putea primi mai rapid ucraineni fugiţi de războiul din ţara lor, activând un statut de protecţie specială care le permite ucrainenilor să primească dreptul de a sta în Elveţia fără a trece prin procedura obişnuită de azil.

Elveţia susţine că adoptarea noilor sancţiuni rămâne compatibilă cu neutralitatea sa, adăugând că a oferit excepţii pentru a garanta că sancţiunile nu afectează activitatea umanitară.

“Consiliul Federal va continua să monitorizeze îndeaproape evoluţiile. Va decide autonom dacă va adopta noi sancţiuni ale UE împotriva Rusiei”, a transmis cabinetul elveţian.

Potrivit unor oficiali europeni citaţi joi, UE lucrează la noi măsuri, printre care şi o posibilă sancţiune asupra cripto-activelor.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns