Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

S-a uscat copacul cu lalele din Parcul dendrologic Livada

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Arbore de lalea
Arbore de lalea

Printre speciile arboricole rare de la noi din judeţ se numără şi aşa numitul copac cu lalele. La o vârstă apreciabilă acest copac ce înfrumuseţa odinioară Parcul dendrologic din Livada s-a uscat. Se pare că nu s-a găsit cauza sau cauzele “morţii” acestui pom cu o anvergură imensă a ramurilor şi aspect impresionant în perioada înfloritului.

Prin uscarea acestui pom Livada, dar şi judeţul pierde un arbore ce face parte din rarităţile dendrologice chiar europene. Important este că nu vorbim despre ultimul exemplar din judeţ. Acum este perioada în care copacul cu lalele – Liriodendron tulipifera începe să aibă flori. Bobocii sunt deja formaţi.

Este o chestiune de zile pentru a se înfăţişa în deplina splendoare. Denumirea face referire la frunzele în formă de liră şi florile asemănătoare lalelelor de cultură. Arborele este originar din Estul Americii de Nord şi s-a aclimatizat bine inclusiv la noi în judeţ. În regiunile de origine acest arbore poate trăi 200-300 de ani şi poate ajunge la 30 de metri înălţime, cu un diametru de peste un metru. Arborele din Livada n-a ajuns din păcate nici vârsta şi nici înălţimea menţionată mai sus.

Ceea ce impresionează foarte mult la acest arbore, este aspectul florilor, de circa 4-5 centimetri, ce seamănă foarte mult cu nişte lalele. Acestea pot fi complet galbene sau pot avea nuanţe de galben-verzui, cu o dungă de un portocaliu intens, ce străbate ca o centură toate petalele.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns