Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

S-au inasprit conditiile pentru detinerea armelor de foc

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Adio arme neletale cu gaz cumparate doar cu buletinul

[slideshow id=4220]

Guvernul Romaniei a fost nevoit sa se conformeze normelor europene din domeniul detinerii armelor de foc de catre cetateni. La propunera ministrului Vasile Blaga, Guvernul a decis, in sedinta sa de miercurea trecuta, inasprirea regimului armelor letale, neletale si cu gaze. De acum incolo persoanele care vor sa intre in posesia acestora vor fi supuse unui examen psihologic si nu trebuie sa fi avut condamnari penale pentru fapte de violenta.

In Romania sunt peste 15.000 detinatori de arme cu gaze. Una dintre cele mai importante noutati vizeaza modificarea conditiilor de acordare a dreptului de detinere, port si folosire a armelor cu gaze. Aceasta categorie de arme va fi supusa regimului autorizarii, similar regimului aplicabil armelor neletale de autoaparare cu bila de cauciuc sau cu aer comprimat. Daca pana acum oricine putea cumpara o arma cu gaz doar cu buletinul si certificatul de cazier judiciar, dupa intrarea in vigoare a noilor reglementari va fi nevoie de certificat medical, aviz psihologic, cazier, dar si de aprobarea politiei. Toti cei care detin arme cu gaze in acest moment vor fi verificati din nou. Cei care nu vor respecta noile conditii risca sa comita infractiunea de detinere ilegala de arme, pedepsita cu inchisoare de la 3 luni la un an. Apoi, cei care detin arme-replici ale unor arme de foc si care pana acum se puteau folosi la liber, vor trebui sa respecte conditii mai stricte, pentru a nu produce panica in randul cetatenilor. Este vorba despre armele de tip paint-ball sau air-soft, care, afirma specialistii, pot produce vatamari sau chiar ar putea fi folosite la comiterea unor jafuri. Cei care le achizitioneaza trebuie sa aiba peste 18 ani si le pot folosi doar in locuri special amenajate. Transportarea acestor arme va fi facuta doar in cutii speciale. Sanctiunile sunt cuprinse intre 1.000 si 2.000 lei, fiind urmate de confiscarea armelor.

Cei care si-au pierdut arma nu mai primesc autorizatii

Au fost inasprite si conditiile de autorizare pentru armele de foc. Cei care vor sa aiba arme nu trebuie sa fi avut anularea dreptului de folosinta in ultimii doi ani. Cei care si-au pierdut sau li s-au sustras din motive imputabile armele detinute in ultimii cinci ani, nu vor primi autorizatii. Au fost consemnate cazuri de neglijenta in care detinatorii si-au lasat armele in masina la spalatoriile auto, iar altii au vandut autoturismele cu arma ramasa sub scaun. Perioada de pastrare a registrelor speciale cu informatii despre arme a fost extinsa la 20 de ani, pentru urmarirea adecvata a armelor de foc. La randul lor, armurierii trebuie sa solicite avizul politiei pentru persoanele angajate sa deruleze operatii cu arme si munitii si sa dispuna de sisteme electronice de alarmare. In motivarea impunerii acestor masuri mai dure pentru detinatorii de arme, reprezentantii Ministerului Administratiei si Internelor au spus: “Romania se afla pe ultimul loc in Europa la detinerea si folosirea armelor de foc. Suntem foarte interesati sa ne mentinem pe acest loc. Interesul romanilor pentru arme a inceput sa fie insa din ce in ce mai mare. Prin aceste masuri restrictive incercam sa tinem sub control fenomenul”.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns