Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Sapaturile arheologice de la Lapus ofera istoricilor surprize deosebite

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

A fost descoperita o necropola din epoca tarzie a bronzului si vestigii care demonstreaza exploatarea zacaminelor de aur si cupru din zona Baiut

[slideshow id=813]

Marti, in cadrul unei conferinte de presa care a avut loc la Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures, au fost prezentate rezultatele cercetarilor arheologice efectuate la Lapus, intr-un sanctuar care dateaza din epoca bronzului. Cercetarile au fost efectuate in luna august de o echipa de specialisti conform protocolul de colaborare intre Muzeul Judetean si Institutul de Arheologie din cadrul Universitatii “Ludwig Maximilianus” din Munchen, Germania. Este al treilea an in care cercetarile arheologice se desfasoara in cadrul acestui parteneriat intre cele doua institutii. Rezultatele sunt benefice, atat din perspectiva stiintifica si culturala, cat si al imaginii muzeului maramuresean in mediile universitare occidentale.

Activitatile de cercetare desfasurate in necropola tumulara de la Lapusel au fost multidisciplinare (arheologice, botanice, etc) la ele participand specialisti si studenti din Romania, Anglia, Germania si Polonia. La acesta prezentarea a rezultatelor cercetarilor intreprinse au fost prezenti: dr. Carol Kacso, responsabilul stiintific al santierului arheologic de la Lapus si colaborator al Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Maramures, profesor dr. Carola Metzner Nebelsick de la Universitatea “Ludwig Maximilianus” din Munchen> dr. Louis Nebelsick de la Universitatea “Cardinal Stefan Wyszynski” din Varsovia, precum si directorul Muzeului Judetean, Viorel Rusu. Dovezile arheologice duc la concluzia ca necropola tumulara era locul de inmormantare al oamenilor care locuiau in Valea Lapusului, cel mai probabil veniti aici pentru a exploata resursele de cupru si aur din zona Baiut. Ritualul de inmormantare era incinerarea, bogat in obiecte din metal si diverse stiluri ceramice. Aceste ceremonii cuprindeau celebrari ale intregii comunitati, in cadrul carora oalele folosite pentru mancare si bautura erau sparte intentionat. De asemenea, animalele (oi, capre, caprioare) erau probabil sacrificate, dupa cum indica oasele lor arse.

In acest an a fost descoperit un drum pavat in lungime de 13 metri

Proiectul a inceput in 2007, finantat de Universitatea “Ludwig Maximilianus” si Muzeul Judetean Maramures, iar din 2008, a primit finantare si din partea Fundatiei Germane pentru Cercetare. Situl arheologic de la Lapus reprezinta o cunoscuta necropola tumulara care dateaza din epoca tarzie a bronzului, loc de inmormantare al unor oameni care au locuit in Valea Lapusului de la sfarsitul secolului XIV pana in secolul XII iHr. Cimitirele tumulare sunt cele mai proeminente din aceasta perioada din tot sud-estul Europei. Situl consta in aproximativ 80 de tumuli imprastiate pe mai mult de 1 km. Cercetarea interprinsa de arheologi la sfarsitul secolului XIX si in special de Carol Kacso in ultimii 40 de ani au demonstrat ca acestea au structuri interioare si functii diferite. Cele mai bune exemple pentru a ne putea crea o imagine despre activitatile care aveau loc aici, il reprezinta ceremoniile funerare contemporane din Grecia Homerica, precum inmormantarea lui Patrocle, prietenul eroului Achille, cand grecii asediau Troia. Cea mai extraordinara descoperire facuta in cadrul sapaturilor din acest an, o reprezinta un drum pavat cu piatra, lung de 13 metri, care duce la intrarea estica a monumentului.  Dupa trei ani de sapaturi arheologice la Lapus, cercetatorii spera ca pe viitor sa continue acest proiect pentru a afla mai multe informatii despre zona.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns