Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

In acest an, Sarbatoarea Castanelor este mai saraca fara Cristian Anghel

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Fostul primar le-a transmis baimarenilor sa se bucure de acest eveniment

[slideshow id=4592]

In Sala “Europa” a Consiliului Local Baia Mare a avut loc ceremonia de primire a delegatiilor oficiale participante la cea de-a 18-a editie a “Sarbatorii Castanelor”. Au fost doar doua delegatii, care parca au tinut sa confirme inca o data, daca mai era nevoie, organizarea foarte slaba a manifestarilor din acest an, remarca vizibila si pe chipurile celor prezenti. A fost o manifestare mai trista ca niciodata, parca cei prezenti nu au asistat la o sarbatoare a bucuriei, ci la o manifestare a tristetei.

Daca tinem cont si de manifestatia din fata Primariei Baia Mare, a comerciantilor care nu au fost lasati sa vanda jucarii sau alte produse de acest gen, este clar ca sarbatoarea din acest an a fost mai bulversata ca nicioadata. Oamenii au constientizeaza ce a insemnat omul Cristian Anghel in fruntea administratiei locale. Oaspetii din Gyula si Nyiregyhaza, au fost primiti de viceprimarii Istvan Ludescher, cu atributii de primar interimar, si Mircea Dolha. ~n sala au mai fost prezenti consilieri locali, directorii serviciilor din Primaria Baia Mare, fostul subprefect Dorin Buda, presedintele Camerei de Comert si Industrie Maramures, Gheorghe Marcas, Dana Anghel, sotia lui Cristian Anghel si alti cetateni. Reprezentantii grupurilor oraselor infratite cu Baia Mare au transmis mesajul primarilor, care nu au putut veni din cauza ca au alegeri locale, dupa care au prezentat un scurt istoric al localitatilor, potentialul turistic al acestora si nu in ultimul rand gandurile frumoase despre organizarea acestei sarbatori. Viceprimarul Mircea Dolha a vorbit despre aceasta editie a sarbatorii aflata la majorat, prezentand apoi mesajul primarilor altor orase din America, Austria, Ucraina si Ungaria, infratite cu municipiul Baia Mare.

Parada sarbatorii a fost insotita de carele alegorice

Istvan Ludescher i-a inmanat o diploma de execelenta Danei Anghel, cea care a avut ideea realizarii acestei sarbatori si pusa in practica de sotul sau exprimarul Cristian Anghel, care a facut o traditie din aceasta manifestare cunoscuta pe plan national si international. Dana Anghel lea transmis mesajul fostului primar Anghel care le spune sa se bucure de aceasta sarbatoare. Ese pentru prima data in in istoria aceste sarbatori cand manifestarile se deruleaza fara Cristian Anghel, cel care este cu sufletul alaturi de organizatori. Dupa incheierea manifestarilor din Sala “Europa”, participantii au iesit in strada participand la Parada Sarbatorii, care a pornit de la primarie, pe traseul< Strada Gheorghe :incai – Centrul Vechi – Podul Viilor – Parcul Municipal. Aaliul format din oficialitati, ansambluri folclorice, majorete, sportivi, etc. a fost insotit de carele alegorice frumos impodobite de angajatii Serviciului Puiblica Ambient Urban, director Eleonora Ghete. Acestea reprezentau simbolul sarbatorii (o castana uriasa frumos conceputa), bogatia toamnei (cosuri mari cu fructe) si stema municipiului Baia Mare.

Seminar pe probleme de obtinerea produselor traditionale

In paralel cu parada sarbatorii, in sala de sedinte a Consiliului Judetean Maramures a avut loc seminarul Festivalului produselor traditionale si ecologice din Maramures, editia a 2-a, organizata de Asociatia Producatorilor de Produse Traditionale si Ecologice Maramures, cu sprijinul Consiliului Local si a Primariei Municipiului Baia Mare. La aceasta intrunire au fost prezenti subprefectul Gyongyike Bondi, Corneliu Dicu, director in cadrul Ministerului Agriculturii, Gheorghe Achim, inspector guvernamental cu probleme de agricultura, Gheorghe Tataran, presedintele Asociatiei Producatorilor de Produse Traditionale si Ecologice Maramures, Virgil |antas, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Maramures si fostul director Anton Rohian, Florin Urs, directorul Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura Maramures, producatori si specialisti agricoli, din Cluj si Republica Moldova. Din spusele celor prezenti am aflat ca terenul agricol este lucrat tot mai putin, iar producatorii au probleme cu “piratii” si cei care fac concurenta neloiala adevaratilor producatori atestati ecologic. Presedintele Tataran spune ca sunt si alti oranizatori de targuri cu produse traditionale, insa nu urmaresc alceva decat castigul dupa terenul inchiriat. “Acestia organizeaza si altfel de targuri (animale, haine, artizanale etc.) si nu este normal. Ar trebui ca de astfel de targuri traditionale sa se ocupe specialistii care urmaresc ca in astfel de imprejurari sa vina numai cei care au atestat si produc ecologic. Concurenta neloiala este practicata de oameni care duc smantana si branzeturile cu trenul (conductorul o depoziteaza in wc-uri), in conditii neigienice si cu acceptul celor care organizeaza targurile aduc produse conventionale si le vand la preturi bune fara a plati impozite sau alte dari la stat. Unii vand carnati sau produse din carne preparate neigienic si nu este normal”, spune presedintele Tataran.

Tiganii vand produse conventionale cu eticheta de produse traditionale

Reprezentantul Ministerului Agriculturii s-a declarat multumit de initiativa celor 32 de producatori traditionali din asociatia maramureseana, aratandu-si totodata sprijinul sau pentru a afla o piata de desfacere permanenta. ~n prezent, se organizeaza in Bucuresti piete traditionale doar in weekend-uri, insa ar trebui sa fie permanent. Maramuresul a initiat in 2008, pentru prima data in tara, organizarea unor astfel de piete si ar trebui sa aiba o strada pusa la dispozitie in Bucuresti in care sa expuna numai maramuresenii. La nivel national sunt 2.700 de produse atestate traditional, obtinute de pe 2% din terenul agricol national. De asemenea, sunt un numar de 4.000 de operatori ecologici si 17 organisme de atestare ecologice, din care cel mai apropiat pentru Maramures este judetul Cluj. ~n final, reprezentantul Ministerului Agriculturii le-a transmis sa se uneasca intr-o asociatie nationala pentru a fi mai puternica si a avea reusite in anumite probleme cu care se confrunta. Dupa cum spunea directorul Virgil |antas, produsele traditionale au sansa de reusita in Maramures. Sunt 45.000 de ferme care s-ar putea transforma in a produce traditional, insa trebuie elaborata o legislatie in acest sens care sa vina cu subventionarea acestei operatiuni. Profesorul Fitu Avram de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca, a vorbit despre sectorul ecologic care a demarat in tara abia in urma cu 16 ani. De atunci si pana in urma cu doi ani productia a fost destinata targurilor din afara granitelor. La initiativa maramuresenilor a inceput a se organiza targuri in tara, iar acum cand activitatea incepe sa mearga se gasesc asa zisi producatori ecologici, in persoana rromilor, care organizeaza cate 7-10 targuri cu astfel de produse in Bucuresti si alte zone. Ei cumpara produse conventionale care apoi spun ca sunt ecologice si le vand la preturi mai mari, pacalind astfel cetatenii.

Concert de exceptie al Ansamblului “Oleandra” din Republica Moldova

Pe platoul din Piata Revolutiei s-a deschis expozitia cu vanzare de produse traditionale si ecologice, cu produse mestesugaresti si de artizanat. De asemenea, au avut loc demonstratii practice de preparare a magiunului si mustului, de gatit guias, vitel si miel la protap, placinte, mamaliga si sarmale, demonstratii practice privind realizarea produselor mestesugaresti si de artizanat (roata olarului si razboi de tesut). Participantii au degustat produse traditionale si ecologice, dupa care au avut loc discutii libere intre producatori si consumatori privind necesitatea unei alimentatii sanatoase. ~n final au avut loc spectacole folclorice oferite de Grupul de copii din Calinesti, Ansamblul “Chioarul” din Somcuta Mare, Ansamblul “Magura” din Cernesti, Grupul de copii din Prislop, Ansamblul “Preluca” din Preluca, Palatul Copiilor Baia Mare, Ansamblul “Oleandra” din Republica Moldova etc.

Expo Flora cu florarese imbracate in pirande

Una dintre manifestarile cu drag asteptate de baimareni a fost deschiderea oficiala a celei de-a 27-a editii a “Expo-Flora Maramures 2010”, organizatorul acesteia fiind Serviciul Public Ambient Urban, Consiliul Local si Primaria municipiului Baia Mare. ~n Parcul Municipal, cei interesati pot vizita expozitia azi, intre orele 9.00 – 21.00 si duminica, intre orele 9.00 – 20.00. Dupa cum ne-a informat directoarea Eleonora Ghete, Expo Flora cuprinde 30 de standuri cu plante de apartament, aranjamente florale si flori ale unor firme din Baia Mare, Bucuresti, Pitesti, Timisoara, Arad, Cluj, Zalau, Satu Mare, Aiud. In aceeasi zona este targul de flori cu vanzare. Elementul de noutate il reprezinta patru manechine impodobite cu flori, reprezentand florarese de etnie rroma. Baia Mare are un stand special. Anul acesta, pe langa plantele de apartament si aranjamentele florale, organizatorii au amenajat un spatiu unde au fost puse personaje care vand flori. Floraresele au fost reprezentate de manechine imbracate ca pirande, deoarece in multe din localitatile din tara, florile sunt comercializate de persoane de etnie roma. Pretul biletelor la Expo Flora a ramas acelasi de anul trecut, respectiv 3 lei pentru copii, elevi si studenti si 5 lei pentru adulti.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns