Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Sarbatoarea lampioanelor a reunit 150 de persoane

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Aceasta este celebrata in calendarul catolic si protestant in fiecare an, la 11 noiembrie

[slideshow id=5046]

Nu multi dintre noi am auzit de sarbatoarea lui Martin de Tours. Aceasta este celebrata in calendarul catolic si protestant pe 11 noiembrie. In Europa Centrala acest obicei are forme diferite, dar in principal consta intr-o procesiune a copiilor, in care acestia parcurg un anumit traseu avand lampioane in maini si cantand cantecele lui Martin.

Sarbatoarea a fost marcata pentru prima oara in judetul nostru, in seara zilei de joi, in orasul Tautii Magheraus. Cei care au avut o astfel de idee pe care au pus-o in practica sunt :coala “Traian Vuia”, profesor Aneta Pop, director, Asociatia “Comunicati prin noi” presedinte Florina Matei, Casa Oraseneasca de Cultura, director Angela Micle, toate din Tautii Magheraus si :coala “Victor Babes” din Baia Mare, institutor Lucica Achim. “Prin Sarbatoarea lampiaonelor am dorit sa transmitem mesajul nostru de iubire fata de semeni, sa reamintim oamenilor ca bunatatea aprinde lumina in suflete. Toti copiii care au fost prezenti la acest eveniment sub indrumarea dascalilor si-au confectionat lampioane, unul mai frumos decat altul. Sarbatoare a adebutat printr-un moment artistic sustinut la Casa Oraseneasca de Cultura, de catre elevii clasei a III-a de la Scoala “Dr. Victor Babes” pregatiti atent de institutor Lucica Achim. Nu au lipsit nici elevii de la Asociatia “Comunicati prin noi”, elevii care frecventeaza orele de limba maghiara de la Scoala “Traian Vuia” din Tautii Magheraus, in drumati de institutor Eniko Bonis, precum si un grup de elevi de la aceasi scoala pregatiti de profesorii de limba romana Codruta Pomian si Nicolae Dumitru”, a precizat Aneta Pop, directoarea Scolii “Traian Vuia” din Tautii Magheraus.

Copiii au primit dulciuri de la localnici

Inconjurati de lampioane si de lucrari plastice realizate la orele de educatie plastica, ci sprijinul profesorului Cornel Gavril, pe fundalul sonor al “Odei bucuriei”, elevii au citit legendele Sfantului Martin, au recitat poezii in limba romana, maghiara si germana. S-a interpretat cantecul Sfantului Martin si s-a prezentat o sceneta inspirata din viata acestuia. Dupa acest spectacol elevii, profesorii, parintii, aproxiamtiv 150 de participanti, au pornit in procesiune. Cinci elevi au tinut torte in maini pentru a lumina calea, iar ceilalti au avut cate un lampion. Localnicii au iesit la porti sa admire alaiul dar si sa ii serveasca pe copii cu dulciuri. Procesiunea s-a incheiat in fata Primariei unde toti au primit turta dulce. “Pe parcursul celor doua ore am reusit sa ne deconectam de problemele de zi cu zi, in care am invatat sa fim impreuna, ca acest lucru ne confera o stare de bine si ca este minunat ca bucuria din suflet sa o poti imparti cu semenii”, a punctat intrelocutoarea noastra. Sa nu uitam indemnurile Sfantului Martin care spun: imparte cu saracii ceea ce tu ai, imparte cu cei slabi puterea ta, imparte-ti bucuria cu cei tristi, imparte cu flamanzii painea ta, imparte-ti timpul cu cei bolnavi, imparte-ti prietenia cu cei singuratici.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns