Ziua de vineri a adus numeroase surprize plăcute pentru sătmăreni, dar şi mai puţin plăcute, în ce priveşte Zilele Oraşului Satu Mare. Au fost foarte mulţumiţi de organizare, de faptul că zona teraselor şi cea unde se serveşte mâncare a fost mutată pe bulevardul Transilvania, însă au fost foarte dezamăgiţi de faptul că s-au majorat foarte mult preţurile la toate tipurile de mâncare
Pentru o persoană, un meniu poate ajunge la 40-50 de lei, dacă se consumă o băutură şi un desert. O familie cu un copil poate lăsa la o ieşire în oraş 150 de lei, în medie.
Agenţii economici au avut şedinţă de lucru pentru a stabili împreună preţurile la mâncare
Anterior deschiderii oficiale a Zilelor Oraşului, comercianţii cu mâncare au avut o şedinţă de lucru şi s-au pus de acord asupra preţurilor din acest an. Chiar dacă au avut reclamaţii cum că s-au scumpit foarte mult toate felurile de mâncare, agenţii economici au declarat că nu au avut de ales, pentru că materia primă s-a scumpit şi ea, dar şi chiria pentru spaţiile ocupate s-a majorat.
Dacă în anul 2019, o halbă de bere a costat 5 lei, iar un mic a fost 3 lei, în acest an, sătmărenii vor scoate din buzunar pentru o bere 8 lei, iar pentru un mic, intre 5 si 7 lei.
Felurile de mâncare principale au suferit cele mai multe majorări de preţuri, care sunt afişate la 100 de grame. Astfel, 100 gr. de piept de pui costă 10 lei, 100 gr. ceafă de porc – 10 lei, frigărui din piept de pui – 10 lei, frigărui din ceafă de porc – 10 lei, cârnaţi cu şuncă – 10 lei, cârnaţi de casă – 10 lei, cârnaţi picanţi – 10 lei, cârnaţi de şuncă – 10 lei, pulpe de pui – 10 lei, aripioare de pui – 10 lei, pastramă pulpe de pui – 10 lei, pastramă de oaie – 15 lei, scăriţă – 10 lei, costiţă – 10 lei, ciolan ardelenesc – 10 lei, şniţel pui / porc – 10 lei, cartofi pai / wedges – 6 lei, caş pane – 10 lei, sos – 2 lei / porţia, murături – 6 lei, 1 felie de pâine – 2 lei, lipie – 4 lei, ciuperci cu legume – 7 lei, salată de varză 4 lei, salată de ardei copt – 4 lei.
Iubitorii de mâncare tip-fast food vor scoate din buzunar 7 lei pentru un hot-dog, 10 lei pentru un hamburger.
Berea fără alcool la doză costă 5 lei, diferite feluri de tacos, la 350 de grame costă între 23 şi 25 de lei, shaorma la farfurie de 500 de grame se vinde la 30 lei, iar cea de 430 de grame la 28 de lei. Băuturile răcoritoare tip granita se comercializează la 7 lei / 400 ml şi 15 lei / 350 ml. Baclavaua cu vişine costă 7 / 100 gr, cu fistic 10 lei / 100 gr, iar cu rahat turcesc 6 lei / 100 gr.
Diferitele sortimente de colac secuiesc costă 7 lei / 100 de grame, cel de 200 de gr. este 12 lei, iar cel mare de 400 de grame este la 22 de lei.
Aglomeraţie la Târgul Meşteşugarilor, amenajat pe Aleea Corneliu Coposu
În ceea ce priveşte atmosfera la Târgul meşteşugarilor, aceasta este una cât se poate de plăcută. Sătmărenii pot găsi aici o sumedenie de obiecte artizanale, confecţionate cu drag şi pasiune de către producătorii locali.
Începând de la articole vestimentare, precum cămăşi tradiţionale oşeneşti pe stil vechi, desagi, trăistuţe, clopuri, zgărzi, mărgele, sticle îmbrăcate în haine oşeneşti femeieşti şi bărbăteşti, brâuri din mărgele şi până la opinci din piele, toate au stârnit admiraţia trecătorilor, fiind lucrate cu migală.
Preţurile sunt accesibile, păstrate de meşteriţe la fel ca în anii anteriori.
Neobositele promotoare ale Ţării Oaşului, Anica Mare – Mama păpuşilor din Ţara Oaşului, Ana Hotcă – mătuşa Bereşoaie, după cum este cunoscută în Negreşti, dar şi venerabila Ana Torz, neîntrecută în a coase haine oşeneşti pe stil vechi, au fost şi ele prezente cu câte un stand.
Trecătorii le-au admirat munca, şi nu doar că au privit şi au mers mai departe, ci au şi făcut fotografii cu mătuşile îmbrăcate în straie populare, dar au şi plecat acasă cu câte un suvenir pentru cei dragi.
La târg se pot achiziţiona şi decoraţiuni pentru grădină, produse artizanale din lemn sau împletite, aranjamente florale, produse apicole şi cosmetice.
Trebuie menţionat că, încă de dimineaţă, zona pietonală a fost aglomerată, sătmărenii fiind foarte încântaţi de faptul că în acest an s-a renunţat la comercianţii care aveau tarabele pline cu chinezării, în favoarea producătorilor locali.
Fii primul care comentează