Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Satu Mare-579 de bancnote sunt expuse la Muzeul Judeţean

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Muzeul Judeţean de Istorie Satu Mare găzduieşte de miercuri o expoziţie de bancnote a colecţionarului Sorin Epuran. La vernisajul de ieri au participat directorul general al muzeului Liviu Marta, directorul adjunct  Radu Ardelean-cel care a avut ideea organizării acestei expoziţii, directorul Casei Creaţiei Felician Pop, Sorin Epuran şi un foarte numeros public. Deşi deţine peste 1000 de bancnote din aproape toate ţările lumii, expoziţia de la muzeu reuneşte doar 579 dintre acestea. Doar lipsa de spaţiu a fost singurul motiv pentru care întreaga colecţie nu a fost expusă. Chiar şi aşa, colecţionarul s-a străduit să prezinte publicului cele mai interesante piese care au fost grupate pe continente sau după alte criterii, bancnote care au fost adunate de-a lungul a 23 de ani. Au fost expuse bani din Europa, Asia, Africa, America Centrală şi Canada, America de Sud, bancnote emise sub ocupaţie dar şi bancnote emise sub diverşi dictatori, toate sunt însă din epoca modernă.
Expoziţia este cu atât mai interesantă cu cât printre piesele expuse se află şi cea mai mare bancnotă din lume ca dimensiune (Rusia) sau cea mai mică, emisă în România, dar şi cea mai mare bancnotă ca valoare nominală emisă vreodată, care a  fost tipărită de Zimbabwe, în valoare de o sută trilioane de dolari. Polonia a emis după Primul Război Mondial prima bancnotă nonconformistă pe care în loc să găsim chipul unui rege sau împărat este imprimată imaginea celebrului compozitor Chopin.
Sigur n-aţi ştiut că bancnotele din Mongolia se numesc tugrug iar cele din Butan ngultrun sau că o bancnotă de 50 de copeici din Bielarus reprezintă o veveriţă.

 

Banii reprezintă o parte a culturii şi istoriei unui popor
Simpla vizionare a acestor bancnote este destul de interesantă însă atunci când poţi afla explicaţiile chipurilor, a culorii şi simbolisticii aflată pe ele, totul devine extrem de interesant. Bancnotele au dimensiuni, culori, design, elemente de siguranţă, chipuri diferite. Împăraţi, regi, ţari, hani, şeici, preşedinţi, comandanţi de armată sau dictatori rămaşi în istorie, animale reprezentative sau alte elemente care vorbesc despre istoria şi cultura popoarelor fac ca bancnotele să fie interesante, neobişnuite sau banale. Bancnotele ne arată inclusiv evoliţia unei limbi iar spre exemplu amintesc aici o bancnotă românească emisă în anul 1920, pe care scrie “Doue deci lei”.
Banii au fost sunt şi vor fi fascinanţi sau cum a spus la vernisaj Felician Pop: “banii sunt ca o amantă care ne fac să nu dormim nopţile şi ne lasă când ne este lumea mai dragă”. Încercam doar să vă spunem că este o expoziţie interesantă pe care merită să o vizionaţi.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns