Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Satu Mare – Casa Corpului Didactic a prezentat proiectul intitulat “Competente cheie TIC in curriculumul scolar”

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Sanda Ne;te, directoarea CCD, ;i Iolanda Gyongyosi, profesoar[ de biologieIeri, la Casa Corpului Didactic (CCD) din Satu Mare a avut loc o conferinta de presa la care jurnalistii au fost informati despre proiectul intitulat “Competente cheie TIC in curriculumul scolar”.

 

A participat Sanda Neste, directoarea CCD, si Iolanda Gyongyosi, profesoara de biologie. Pentru inceput, directoarea CCD a facut cunoscute etapele si stadiul derularii proiectului initiat de Centrul National de Evaluare si Examinare. Obiectivul general al proiectului este imbunatatirea si restructurarea sistemului de invatamant preuniversitar prin adaptarea curriculumului la cerintele societatii, care necesita utilizarea competentelor TIC (tehnologia informatiei si a comunicatiilor).

Disciplina TIC in gimnaziu

“Noutatea pe care o aduce acest proiect este intocmirea de planuri-cadru pentru invatamantul gimnazial, unul din obiectivele specifice urmarite”, a subliniat Sanda Neste. Alte obiective specifice sunt elaborarea de programe cadru pentru disciplina TIC si asigurarea accesului la invatarea la distanta, aceasta venind in sprijinul formarii continue, de-a lungul intregii vieti. De asemenea, proiectul prevede si formarea inspectorilor de specialitate in vederea diseminarii in teritoriu a modului de implementare a programelor scolare actualizate.

Pana in prezent, la nivel gimnazial, disciplina TIC era optionala si era introdusa de putine scoli. Motivele sunt lipsa de cadre didactice si a cererii din partea parintilor. (La acest punct, vorbitoarea a precizat ca exista unele scoli unde optionalul este gandit pentru a da de lucru profesorilor. “Nu e normal; scoala nu are menirea de a rezolva problemele sociale ale profesorilor”).

 Etapele desfasurarii proiectului

 Proiectul a inceput prin formarea formatorilor in perioada 1-9 martie la nivel national. In perioada 10-15 martie a avut loc formarea la nivel de judet. Astfel, fiecare formator a format 20-25 de cadre didactice (in total circa 200 de profesori), care vor aplica la clasa in aceasta saptamana ceea ce au invatat la curs.

O alta noutate consta in faptul ca va avea locm verificarea rezultatelor a ceea ce profesorii transmit la clasa, prin trimiterea unui raport la minister. Metoda urmeaza sa se extinda si la alte cursuri.

 In judetul Satu Mare, la un esantion de 50 de scoli, cu circa 7.000 de elevi, se piloteaza (experimenteaza) acest proiect. Incepand de la toamna, clasele a V-a si a VI-a vor avea in planul-cadru disciplina TIC.

 In continuare, Iolanda Gyongyosi, profesoara la Colegiul National Doamna Stanca, a exemplificat modul de aplicare a TIC la disciplina biologie.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns