Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Satu Mare: Ce pondere are învăţământul în limba maghiară în judeţ?

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Persoanele aparținând minorităților naționale au dreptul să studieze și să se instruiască în limba maternă, la toate nivelurile, tipurile și formele de învățământ preuniversitar, potrivit legii. Date privind ponderea elevilor din cadrul minorităților aflăm dintr-un paragraf din raportul anual de activitate al Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare, intitulat Starea sistemului de învățământ din județul Satu Mare din perspectiva indicatorilor de bază, an școlar 2019-2020.

Astfel, în sistemul de educație sătmărean există și învățământ cu predare în limbile minorităților naționale. Ponderea cea mai mare o înregistrează învățământul cu predare în limba maghiară, respectiv 28,9%, organizat la toate nivelurile de învățământ, urmat de învățământul cu predare în limba germană, 2,66%, organizat la nivel preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

3 comentarii

  1. Eu inteleg si respect dorinta maghiarilor de a invata in limba materna maghiara, dar numai pana la un punct. Un elev care termina liceul la maghiara si se inscrie la o facultate trebuie s-o faca in limba romana. Cum se descurca? Este in interesul elevilor sa treaca la limba romana chiar de la clasele primare daca vor sa faca o cariera in Romania. Altfel, va scrie in CV “limba romana: nivel mediu” si va putea lucra numai la saiba, la banda sau la hamalit.
    Se tot vorbeste de Tirolul de Sud. Acolo numai gredinita este in limbile minoritatilor (germana), restul se studiaza in limba italiana, este in interesul copiilor.

  2. Foarte “frumos” articolul de la IZ. Dupa “revolutia” -puci militar din1989, in Transilvania Limba Maghiara trebuia declarata pe langa Limba Romana ca LIMBA OFICIALA vezi Elvetia cu patru limbi oficiale. In Satu-Mare pana in anii 1970 s-a vorbit aproape peste tot- in toate domeniile limba maghiara. Limba germana nici nu mai este amintita in SzatmárNÈMETI. In tot Ardealul aceste trei limbi s-a vorbit secole intregi, politicienii Romani si Maghari sa nu mai ascute problemele nationale in interesele unor partide , ei sunt alesi sa REZOLVE CONFLICTELE.

Lasă un răspuns