Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Satu Mare: Creștinii catolici au sărbătorit Ziua Domnului prin slujbe și procesiuni

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Procesiune în jurul parcului din Centrul Vechi
Procesiune în jurul parcului din Centrul Vechi

Sute de credincioși catolici au participat la slujba de la Catedrala din Satu Mare și la procesiunea care a avut loc în jurul parcului din Centrul Vechi.

În prima zi de joi de după Duminica Sfintei Treimi, Biserica Romano-Catolică sărbătorește Ziua Domnului, sau Ziua Euharistiei, cunoscută și ca Joia Verde, sau sărbătoarea Sfintei Cuminicături. Numele de Joia Verde a fost preluat din limba germană “Grune Donnerstag”, care vine de la datina acestei zile.

La bisericile de la țară, încă și în zilele noastre se fac câte 4 corturi verzi, iar procesiunea cu Euharistia se oprește la fiecare cort. La Satu Mare, în fiecare an sunt amenajate patru altare în cele patru puncte cardinale ale parcului.

La Cina cea de Taină, Mântuitorul a dat omenirii Euharistia, adică Sfânta Cuminicătură de care poate avea parte fiecare creștin prin taina împărtășaniei. Momentul solemn a avut loc în Joia Mare, însă aceasta fiind în perioadă de post, evenimentul nu poate fi cinstit așa cum se cuvine. De aceea, Taina Euharistiei se sărbătorește după ce au trecut toate sărbătorile legate de Înviere, în prima zi de joi, de după Duminica Sfintei Treimi.

Sărbătoarea a fost instituită în 1264, de către Papa Orban al IV-lea și extinsă în toată Biserica de rit latin, ca răspuns la învățăturile eretice, care au pus la îndoială prezența lui Isus în Sfânta Euharistie.

 

PSSa Eugen Schönberger a celebrat slujba la Catedrala din Satu Mare

 

Joi, 7 iunie, la Satu Mare Sfânta Liturghie de Ziua Domnului a fost celebrată de PSSa episcopul Eugen Schönberger și tot Excelența Sa a purtat și monstranța cu Euharistia la procesiunea care a avut loc după slujbă.

Sute de credincioși și numeroși preoți au participat la acest eveniment, iar în jurul parcului din centru au fost amenajate cele patru altare, simbolizând punctele cardinale, respectiv faptul că apostolii, luând cu ei Sfânta Taină pe care însuși Isus le-a dăruit-o, au pornit în toate părțile lumii să ducă tuturor vestea că Isus se află printre noi și prin spovedanie, prin regretul sincer al păcatelor și prin împărtășanie Îl putem primi și noi și Îl putem avea mereu în suflet.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns