Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Satu Mare – Jurizarea concursului “Mesajul meu antidrog”, faza judeteana

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Jurizarea lucrarilor
Jurizarea lucrarilor

Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) al Judetului Satu Mare in parteneriat cu Inspectoratul de Politie Judetean si Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala a desfasurat in perioada ianuarie – mai concursul national “Mesajul meu antidrog”, editia a IX-a.

 

In urma acestei actiuni, zilele trecute, la sala multimedia a Inspectoratului Scolar Judetean a avut loc evaluarea lucrarilor. Va semnalam pentru inceput cateva date cu caracter general.

 Tema si sectiunile editiei

 Tema editiei a IX-a a fost “Coloreaza-ti viata altfel …fara droguri!”. Iata si sectiunile actualei editii: pagina web (trei categorii: pagina de institutie; pagina de prezentare a unui proiect; pagina de informare tip revista); film de scurt metraj; spot publicitar; fotografie digitala; eseu literar (in limbile: romana; maghiara; rromani); arte vizuale (grafica; pictura; poster).

 Prezentarea lucrarilor din concurs

  Concursul s-a desfasurat pe doua grupe de participanti: elevi de gimnaziu si liceu. Lucrarile care vor obtine locul I, la faza judeteana, pe fiecare sectiune si grupa de varsta, vor fi promovate la faza nationala.

Componenta juriului a fost urmatoarea: Alexandru Ardelean, artist arte vizuale: Vasile Nechita, jurnalist la Informatia zilei> Vasile Golban, profesor la Palatul Copiilor; Simona Sandulescu, comisar de politie; Liviu Berecz, elev la Colegiul National Ioan Slavici.

 Prezentarea lucrarilor

In cele ce urmeaza vom reda prezentarea lucrarilor din perspectiva unui spectator. Astfel, la sectiunea arte vizuale au fost prezentate 27 de lucrari de grafica, pictura, poster, pe coli de format A4 pana la A2. La sectiunea spot publicitar au fost prezentate sase lucrari. S-au evidentiat Ionas Daniel Cristian de la Grup Scolar Unio si Nistor Alex, de la Liceul de Arta Aurel Popp. La sectiunea fotografie digitala, ne-au retinut atentia lucrarile elevelor Cicioc Roxana de la Liceul de Arta Aurel Popp si Cadar Bianca, de la Colegiul National Doamna Stanca.

 Sectiunea film

Pe departe cea mai complexa si dificila a fost sectiunea de film. Din pacate, durata, impusa de regulament (10-15 minute) era prea mare. Consecinta a fost ca in 5 minute, autorii au spus tot ce aveau de spus, restul fiind un fel de tragere de timp.

Din punctul de vedere al spectatorului, cel mai reusit film din cele sapte a fost realizat de elevul Blaga Patrick, de la Liceul Teoretic German “Johann Ettinger”. Ideea porneste de la o intamplare reala, ceea ce face relatarea credibila. Tot la capitolul calitati se cuvine sa mentionam abordarea lipsita de didacticism si de ton moralizator, pacat in care cad majoritatea scurtmetrajelor prezentate. La minusuri, retinem modalitatea de substituire a dialogului printr-un text cam prea lung, lipsit de concizie.

 Alte probleme

 Un observator mai detasat al acestei competitii nu poate sa nu remarce efortul imens depus de elevi. Poate ca e mult prea mult, avand in vedere ca fenomenul consumului de droguri este o exceptie in randul tinerilor satmareni. Mult mai justificata era o investitie de efort de asemenea anvergura in combaterea violentei in scoli, fenomen mult mai des intalnit.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns