Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Satu Mare-La Muzeul Judetean s-a deschis expozitia despre svabii dunăreni

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol


Mai multe muzee din tara si strainatate au contribuit la evocarea prezentei lor locale

La Muzeul Judetean de Istorie s-a deschis ieri în cadru festiv o expozitie care se constituie într-un punct culminant al seriei de evenimente legate de împlinirea a 300 de ani de la înfiintarea primelor colonii svăbesti pe meleaguri sătmărene.

Au fost prezenti si au luat cuvântul directorul Muzeului Judetean Liviu Marta, Sorin Martin Veres directorul Cancelariei Prefectului, Johann Forstenheizler, presedintele Forumului German Satu Mare, Nicolae Decsei, presedintele comunitatii evreilor din Satu Mare, membri ai comunitatii svabilor satmareni, oameni de cultura.
Expoziţia poartă numele “Svabii dunăreni. Colonizarea din secolul al XVIII-lea” si cu ocazia vernisajului s-a lansat si volumul de comunicari stiintifice ”300 de ani de la colonizarea şvabilor dunăreni în comitatul Satu Mare”. La organizarea ei si-au dat concursul mai multe institutii muzeale importante: Muzeul Central al Şvabilor Dunăreni din Ulm (Germania), Complexul Muzeal Arad, Muzeul Banatului – Timişoara, Muzeul Banatului Montan – Reşiţa, Muzeul Voievodinei – Novi Sad (Serbia), Muzeul ”Janus Pannonius” – Pécs (Ungaria), alături de institutia-gazdă. Curator al expozitiei este muzeograful Paula Virag. Pe lângă colectia propriu-zisă de exponate, evenimentul a prilejuit editarea unui catalog, realizarea paginii web dedicate lui şi pregătirea ofertelor istoric-turistice (rute turistice, hărţi, organizare reţea turistică, implicarea publicului).
Publicul este invitat să viziteze această expoziţie de mare anvergură care cuprinde exponate de pe tot teritoriul României şi din ţările vecine (Ungaria şi Serbia) care au fost locuite de şvabi, dar şi din Germania, ţara de origine a acestui grup etnic care a avut o influenţă deosebită asupra vieţii materiale şi spirituale a locurilor în care au fost colonizaţi.
Primele localităti întemeiate de către colonistii svabi au fost Carei, Urziceni si Ciumesti. Următoarele valuri de colonizări au dus la cresterea numărului de locuitori germani si la înfiintare de noi sate, precum Foieni, Moftinul Mare, Căpleni, Beltiug, Carei. Suabia Superioară (Oberschwaben) reprezintă locul de origine al svabilor care au fost colonizati în zona Sătmarului. Cele mai importante părti din landul Baden Württemberg de unde cei mai multi svabi au venit în comitatul Satu Mare sunt Biberach, Ravensburg si Weingarten.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns