Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Satu Mare: Placă dedicată Simonei Pop dezvelită la sala de scrimă

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Marți s-au împlinit 4 ani la momentul în care o sportivă din Satu Mare a urcat pe cea mai înaltă treaptă a unui podium de la o ediție a jocurilor olimpice. Este vorba de spadasina Simona Pop, singura sătmăreancă medaliată vreodată cu aur la un astfel de eveniment major. Pentru a marca 4 ani de la această performanță istorică, la sala de scrimă “Alexandru Csipler” s-a organizat marți un eveniment inedit.

Primăria municipiului Satu Mare, prin primarul Gabor Kereskenyi, a dezvelit o placă dedicată Simonei Pop. pe ea scrie: “Satu Mare este mândru de campioana olimpică Pop Simona.” La eveniment au participat și alte oficialități și oameni de sport.

Discursul primarului

“În Grecia Antică fiecare participant la olimpiadă era aplaudat și aclamat când se întorcea acasă. Așa suntem și noi sătmărenii. Consider că trebuie să ne uităm cu alți ochi la o campioană olimpică! Simona Pop a dus mai departe ceea ce înseamnă gloria scrimei sătmărene, gloria școlii de scrimă din Satu Mare care are și ea o istorie de aproape 130 de ani. Simona Pop este și cetățean de onoare al municipiului Satu Mare, o foarte mică răsplată pe care am putut să dăm acum 4 ani când a cucerit medalia de aur la Rio de Janeiro. Iată că acest coronavirus, această pandemie a dat un pic tot peste cap privind societatea normală, tot ceea ceea ce înseamnă sportul și competițiile sportive. În această perioadă trebuia să avem din nou jocuri olimpice, dar din cauza pandemiei s-au amânat pentru anul viitor. Dar cel mai important acum este să nu uităm ce s-a întâmplat la ediția de la Rio și ce a făcut sătmăreanca noastră în Brazilia! Vreau să-i mulțumesc și promotorului acestei idei, prin care marcăm 4 ani de la cucerirea medaliei de aur. Este vorba de maestrul, antrenorul Csiszar Ferenc, cel care a antrenat-o pe Simona Pop mai bine de 12 ani. Felicitări! Îți mulțumim pentru tot ceea ce ai făcut pentru oraș, pentru sportul sătmărean și nu în ultimul rând pentru că ești un model pentru toți sportivii, tinerii și copiii sătmăreni”, a fost discursul primarului Gabor Kereskenyi.

În discursul său, Simona Pop și-a amintit cum a început spada în anul 1997 la sala de scrimă “Alexandru Csipler” din Satu Mare.

Simona Pop: Să-mi văd numele pe sala de scrimă este un sentiment ciudat

“Mă bucur mult! Văd că totuși, și cu pandemia, am reușit să ne adunăm atât de mulți. 11 ajugust 2016 rămâne una dintre cele mai importante zile din viața mea. Acum mă gândesc că toată echipa a fost norocoasă. Atunci nu era pandemia și așa am avut parte de olimpiada vieții noastre. Mă gândesc, cu părere de rău, la sportivii care acum sunt la vârful lor de performanță și că din cauza celor întâmplate nu pot ajunge la olimpiadă. Nici acum nu este sigur că ea va fi anul viitor. Când a venit ideea cu placheta am avut un sentiment ciudat. Sunt recunoscătoare Sătmarului și întotdeauna am spus că sunt cea mai norocoasă din echipă provenind dintr-un oraș mic. Orașele mici știu să aibă grijă de valorile sale pe plan sportiv, cultural și nu numai. Știam că ideea cu placheta este a domnului Francisc Csiszar și-i mulțumesc domnului primar că au vorbit. M-a întrebat cineva recent cum e să vezi o plachetă cu numele tău. Pot să spun că ciudat. Am început scrima exact atunci când s-a pus statuia domnului Alexandru Csipler, în anul 1997. Acum să îmi văd și numele pe sala de scrimă este un sentiment ciudat. Mă bucur foarte mult! Dar nu este doar meritul meu. Eu am fost acolo, dar ca să ajung m-au ajutat foarte mulți. Mă refer la familie, antrenorul care m-a crescut, colege și nu numai. Sunt recunoscătoare că și după 4 ani, Satu Mare nu a uitat de ceea ce am reușit să facem ziua aceea la Rio!”, a declarat Simona Pop.

Francisc Csiszar: Tinerii să facă scrimă! Mai este loc pe sală!

O scurtă intervenție a avut și antrenorul care a crescut-o pe spadasina noastră. “Mă bucur că am fost antrenorul Simonei și că a primit o plachetă pe sala de scrimă! Îi încurajez pe tineri să facă sport, scrimă, pentru că mai este loc pe sala de scrimă. Trebuie să lucreze, să aibă răbdare și să obțină rezultate. Felicitări, Simona! La cât mai multe realizări în viață!”, a spus Francisc Csiszar.

Pe 11 august 2016, echipa de spadă feminin a României cucerea medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Rio, singura de acest gen pentru țara noastră la competiția supremă din Brazilia. Echipa formată din Ana Maria Popescu (Brânză), Simona Gherman, Simona Pop și Loredana Dinu, și antrenată de Dan Podeanu și George Epurescu, a trecut pe rând de SUA, Rusia și China pentru a intra în istorie.

În afara medaliei de aur de la Rio, Simona mai are în palmares un argint (Moscova 2015) și un bronz cu echipa României (Budapesta 2013), la Campionatele Mondiale. De asemenea, la Campionatele Europene de seniori, fosta spadasină are două medalii de aur (Strasbourg 2014 și Montreux 2015) și una de argint (Zagreb 2013) cu echipa României, și două de bronz la individual (Montreux 2015 și Torun 2016).

Simona Pop a fost spadasină a clubului Steaua București până în 2016, când s-a retras din activitatea competițională dedicându-se vieții de familie.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns