Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Satu Mare – Profesori si elevi ai Scolii Lucian Blaga au avut o intalnire de proiect in Polonia

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Elevi si profesori implicati in proiect
Elevi si profesori implicati in proiect

Incepand cu anul scolar 2012-2013, Scoala Gimnaziala Lucian Blaga Satu Mare este implicata in proiectul de parteneriat scolar multilateral Comenius cu titlul “Take nothing but photos, leave nothig but footprints, kill nothing but time”.

 

 Proiectul se deruleaza in cadrul Programului de invatare pe tot parcursul vietii si este finantat cu sprijinul Comisiei Europene. Activitatile din cadrul proiectului se deruleaza pe parcursul a doi ani scolari: 2012-2013, 2013-2014 si angajeaza sapte scoli din sapte tari diferite: Romania, Polonia, Turcia, Germania, Spania, Italia si Bulgaria.

Prima intalnire de proiect

La Mina sare Wieliczka
La Mina sare Wieliczka

Prima intalnire de proiect s-a desfasurat in Lgota Gorna Polonia, la Scoala Zespol Szkol w Lgocie Gornej – Szkola Podstawowa, intre 12 si 16 noiembrie, si a implicat deplasarea a trei profesori din echipa de proiect a scolii(profesoarele Bojuc-Teodorescu Sorana – coordonator, Dumitru Camelia si Bolba Dina) si patru elevi din clasele a VII-a si a VIII-a (Nemes Alice, Peter Greta, Iancu Horia, Banjak Bachir). Programul zilnic a fost alcatuit din doua secvente: in prima parte s-au derulat activitati cu caracter didactic si actiuni in care elevii participanti la proiect si cadrele didactice au avut prilejul sa atinga obiectivele vizate, partea a doua a zilei fiind dedicata unor activitati comune elevi-profesori, pentru consolidarea relatiilor interpersonale dintre partenerii din cele sase tari prezente la intalnire.

Aceasta prima intalnire a avut ca scop stabilirea programului definitiv pentru primul an de proiect, alegerea logo-ului proiectului si stabilirea principalelor responsabilitati pentru fiecare scoala implicata in proiect. Primele doua zile ale intalnirii s-au concretizat in activitati de intercunoastere si de stabilire a unor detalii tehnice.

Tipul de activitati

Activitatile desfasurate in cadrul scolii au fost variate, fiind selectate in asa fel incat sa fie atinse obiectivele propuse: sa descopere si sa studieze influenta umana asupra mediului; sa descopere informatii noi despre mediu si cum poate fi acesta protejat la nivel european si mondial; sa determine elevii, profesorii, parintii, comunitatea sa constientizeze si sa dezvolte o gandire pozitiva in randul elevilor vizavi de protectia mediului; sa promoveze spiritul muncii in echipa atat la nivel de scoala, cat si la nivel de parteneriat pentru interesul comun; sa imbogateasca baza didactica cu noi materiale didactice; sa imbunatateasca competentele lingvistice, sa exerseze cunostinţele de limba engleza in situatii reale de viata; sa utilizeze calculatorul pentru a crea o comunitate educationala la nivel international pe o platforma de comunicare sigura; sa participe la experimente stiinţifice; sa cunoasca tarile participante: elemente de cultura, traditii, istoria acestora, mentalitati, sistemul educational; sa participe la ateliere de lucru/ dezbateri/ workshopuri pe diferite teme de ecologie; sa realizeze revista proiectului “Eco- societate” redactata in limba engleza (difuzata in toate tarile participante); sa creeze un sentiment de unitate europeana.

Elevii au participat la ateliere de lucru, la diferite ore de curs, au avut ocazia de a vorbi despre ei si despre pasiunile lor, au invatat impreuna aspecte noi despre mediul inconjurator si despre modul in care pot preveni interventia brutala a omului asupra acestuia, au schimbat opinii si au legat prietenii. De asemenea, elevii au fost cei care au prezentat lucrarea PPT despre problemele de mediu precum si filmul de prezentare al tarii, localitatii si scolii lor.

La Primaria Kozieglowy
La Primaria Kozieglowy

Intalnirile profesorilor

La randul lor, profesorii au participat la intalniri, unde s-au stabilit sarcinile de lucru pentru fiecare tara, s-au discutat modalitatile de promovare, diseminare a actiunilor concrete ale proiectului, modalitatea de votare pentru alegerea logo-ului de proiect. S-au desfasurat lectii demonstrative, unde profesorii au avut ocazia de a-si imbunatati experienta, metodele sau mijloacele de predare si au avut posibilitatea sa vada si sa inteleaga un sistem educational diferit de tara de origine.

Avand in vedere ca proiectul vizeaza dezvoltarea unui comportament ecologic constient si formarea in acest domeniu a tuturor grupelor de persoane din scolile implicate, pentru ca acestea sa contribuie la dezvoltarea unei constiinte in comunitate, intreaga echipa s-a deplasat la Statia de epurare a apei din Myszkow. Aici elevii au aflat ca aceasta companie actioneaza pe doua directii: cea de colectare a apelor uzate, tratarea si redarea in circuitul natural, iar a doua directie este aceea de alimentare a populatiei cu apa potabila. Au putut observa in detaliu fiecare operatiune, vizitand atat in exterior statia, cat si laboratoarele, camerele dotate cu echipamente, au participat la experimente, au facut observatii la microscop si li s-au aratat diferitele stadii prin care trece apa in procesul de epurare, iar la finalul vizitei au pus intrebari si au primit pliante de prezentare.

La Primaria orasului polonez

Deschiderea oficiala a reuniunii s-a realizat la Primaria orasului Kozieglowy, manager de proiect in Polonia fiind chiar primarului orasului, domnul Jacek Sleczka. El ne-a prezentat aspecte din viata social-economica si culturala a urbei, precum si traditiile populare ale zonei.

In vederea impartasirii valorilor culturale si pentru familiarizarea cu traditiile, legendele si obiceiurile, pentru a cunoaste o parte a patrimoniului cultural al tarii gazda s-au efectuat vizite la diferite obiective. Astfel, Castelul Medieval Bobolice a fost unul dintre primele vizitate. Legenda leaga existenta orasului de acest castel, totodata simbolul de astazi al orasului fiind tributar acestei legende. De asemenea, intreaga echipa a participat la excursia documentara in cadrul careia au fost vizitate Mina de sare de la Wieliczka, Faleza Vistulei unde cu totii s-au delectat in mijlocul oazei de verdeatadin parc sau privind lebedele. De asemenea, a fost vizitat Castelul Wawel, respectiv Catedrala in care isi dorm somnul de veci regii si eroii Poloniei. Apoi, a mai fost si cel mai mare producator de ape minerale din Polonia.

Efectele derularii proiectului

Proiectul multicultural, unde profesorii si elevii interactioneaza in contexte tehnologice, culturale si sociale noi, total diferite de cele din care provin ei, dezvolta in randul elevilor deprinderile de baza pentru a munci intr-un mediu multicultural, multilingvistic si intr-o continua schimbare, pentru a trai, a invata si a munci intr-un spatiu european comun in care limbile si culturile diferite, artele si traditiile ii leaga pe oameni apartinand unor grupuri sociale si etnice variate. Un astfel de context a fost oferit de atelierele de lucru in care elevii si cadrele didactice au realizat eco-roboti constituiti in echipe mixte, din materiale reciclabile.

In cadrul intalnirilor de lucru, scolile implicate in proiect au facut pe rand o prezentare a tarilor, a sistemului de invatamant si a institutiei din care provin, precum si a problemelor de mediu cu care se confrunta comunitatile in care traiesc. Elevii si profesorii din scolile partenere au studiat factorii care conduc la influentarea mediului, riscurile pe care le produc, folosind un variat material bibliografic si de asemenea sunt implicati in diferite activitati practice: plantare de flori, puieti, colectare selectiva a deseurilor, reciclarea deseurilor, masuri concrete de conservare si protejare a mediului inconjurator.

Aceasta vizita le-a oferit copiilor atat prilejul de a-si cunoaste partenerii si de a dezbate problemele de mediu cu care se confrunta zona din care provine fiecare tara participanta, cat si posibilitatea de a cunoaste cultura, istoria, traditiile tarii gazda.

Informatiile de mai sus ne-au fost oferite de profesoara Camelia Dumitru.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns