Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Satu Mare – Situatia finala a inscrierilor in invatamantul profesional din judet

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Adriana Dinga, inspector scolar
Adriana Dinga, inspector scolar

Gradul de ocupare a claselor planificate este de 77%

Recent, Inspectoratul Scolar Judetean Satu Mare a comunicat situatia finala a locurilor ocupate la invatamantul profesional de zi pentru anul scolar 2012-2013, dupa incheierea celor trei etape de inscriere.

Cel mai relevant indicator ar putea fi numit “gradul de ocupare” a claselor planificate, care se situeaza la nivel de 77% in judetul nostru.

Situatia pe scoli

Potrivit datelor furnizate, pentru invatamantul profesional au fost planificate 16 clase cu 448 de locuri. Dintre acestea s-au realizat 15 clase cu 345 de locuri, deci nu s-au ocupat 103 locuri. Aceasta inseamna ca locurile planificate s-au ocupat in proportie de Asadar, odata cu inceperea anului scolar viitor, 345 absolventi de gimnaziu vor urma cursurile unor clase de profesionala la unul din liceele tehnologice sau colegiile tehnice din judet. Din analiza situatiei pe scoli rezulta ca singura institutie care nu a reusit sa realizeze toate clasele este Colegiul Tehnic Traian Vuia din Satu Mare (unde in urma inscrierilor, la clasa de mecanici auto au mai ramas neocupate 23 de locuri din cele 28 planificate). Probleme au fost si la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentara George Emil Palade, unde nu s-a putut constitui o grupa cu specializarea preparator produse din lapte, astfel ca a ramas doar grupa cu specializarea brutar, patiser, preparator produse fainoase, care va forma singura o clasa. Clase sub numarul de elevi planificat sunt si la Colegiul Tehnic Ion IC Bratianu (17 in loc de 28), Colegiul Tehnic Elisa Zamfirescu (66 in loc de 28, 11 in loc de 14, respectiv 13 in loc de 14. In afara de o clasa lipsa, la Colegiul Tehnic Traian Vuia avem doua grupe cu 13 elevi in loc de 14 si cu 7 in loc de 14. La Liceul Tehnologic Simion Barnutiu avel o clasaa cu 26 in loc de 28 si o alta cu 15 in loc de 28. Liceul Tehnologic Ionita G. Andron sta cu ceva mai bine: are o clasa completa, dar si o alta cu 20 de elevi in loc de 28. Mai bine sta Liceul Tehnologic Anghel Saligny din Turt, cu doua grupe complete. In schimb, Liceul Tehnologic Petru Cupcea din Supuru de Jos are o clasa cu 24 de elevi in loc de 28.

Retineri din partea parintilor

Despre modul in care a decurs aceasta operatie, precum si alte chestiuni specifice, am stat de vorba zilele trecute cu Adriana Dinga, inspector scolar pentru invatamant profesional si tehnic. Interlocutoarea ne-a relatat despre modul in care au fost pregatiti si informati elevii si parintii printr-un sir de actiuni de consiliere si orientare profesionala (saptamana meseriilor, vizite in intreprinderi). Cu toate acestea, “copiii au acceptat cu greu sa treaca de la liceu la profesionala. Mari retineri s-au constatat si din partea parintilor, care au perceput alegerea ca o trecere pe o treapta inferioara”, ne-a spus inspectoarea Adriana Dinga.

Tot ea a subliniat si avantajele pe care le au elevii care opteaza pentru scoli profesionale. Astfel, ei au ocazia ca pe parcursul a doi ani de zile sa primeasca o pregatire de specialitate. Programul ofera pregatire practica si o insertie rapida pe piata muncii. Invatamântul profesional dureaza doar doi ani. Un alt avantaj al programului este acela ca elevul va beneficia de o bursa lunara de studiu in valoare de 200 lei, precum si de echipament de lucru.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns