Potrivit unor statistici, cultura cartofului prezintă tot mai puţin interes pentru fermierii români consacraţi. Statistic la nivel naţional sunt raportate 200.000 de hectare ocupate de culturile de cartofi, în vreme ce la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură APIA, suprafaţa înregistrată este 41.000 de hectare, faţă de 100.000 de hectare în anii anteriori.
Potrivit unor reprezentanţi ai Federaţiei Naţionale a Cartofului, acest aliment este tot mai scump din mai multe motive precum: atacuri ale unor boli, lipsa unor condiţii optime de depozitare si păstrare, dar şi solicitările pe piaţa unională în ţări precum: Germania, Austria, Slovacia şi chiar Ungaria. În aceste state producţia anului 2013 a fost extrem de scăzută.
Pe acest fond preţul cartofului s-a dublat comparativ cu anul 2012, când se ofereau 75 de bani pe kilogram. Preţul de peste 1,5 lei/kilogram este efectul scăderii producţiei naţionale, dar şi a reducerii aproape la jumătate a suprafeţelor cultivate. Comercianţii estimează creşterea preţului şi în continuare, poate chiar dublarea celui actual.
Marea problemă a fermierilor români este insuficienţa sămânţei de cartof. Numeroase societăţi româneşti producătoare au trimis sămânţa în străinătate, mai ales în Germania.
Nu este exclus ca la primăvară să fie greu de procurat sămânţa pentru înfiinţarea culturilor de cartof.
2 comentarii
Inca o sugestie : Cei lipsiti de cartofi sa apeleze la cei care au vazut sutele de tone de varza (inzapezite)cu 0,20 lei/kg. Eventual sa schimbe (ala troc) 1 5 kg. de varza la un kg. de cartofi, pana mai sunt.
Este simplu ca interesul fermierilor scade deoarece detin in stoc inca o cantitate apreciabila , din cele 75000 de tone(de pe prima pagina)din fituica dvs.Oare de aceea creste pretul in continuare la acest produs ?(oct.2013 = 0,8o lei/kg., acum 2-2,50 lei/kg). Dar oare cat vor fi la Pasti ? Propunere d.lui Anitas : sa numere mai bine zeroourile de la sursele demne de incredere, care se dovedesc a fi niste papagali ieftini.