Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Scandal pentru numirile la CEDO

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Oana Haineala a sesizat CCR cu un conflict între autoritatea judecătoarească şi Guvern
Oana Haineala a sesizat CCR cu un conflict între autoritatea judecătoarească şi Guvern

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Curtea Constituţională cu soluţionarea unui conflict de natură constituţională între autoritatea judecătoarească şi Guvern privind modificarea procedurii de numire a judecătorului român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).
Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt Hăineală, a adresat, miercuri, Curţii Constituţionale cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre autoritatea judecătorească şi puterea executivă, reprezentată de Guvern, a anunţat CSM, într-un comunicat de presă.

“S-a apreciat că, prin schimbarea de către Guvernul României a mecanismului de numire a judecătorului român la CEDO, prin intermediul unei Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului, s-a adus atingere principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, în condiţiile în care a fost vidată de substanţă o atribuţie fundamentală a Consiliului Superior al Magistraturii, în calitatea sa – prevăzută de art. 133 alin. 1 din Constituţia României – de garant al independenţei justiţiei”, a precizat CSM, citat de Mediafax.

Totodată, CSM consideră că modificarea acestui mecanism prin Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului încălcă dispoziţiile articolului 115 alineatul 6 din Constituţie – astfel cum au fost constant interpretate în jurisprudenţa Curţii Constituţionale -, conform cărora ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică.

Preşedintele CSM a făcut sesizarea în calitate de titular al dreptului de a sesiza Curtea Constituţională cu soluţionarea unui conflict juridic de natură constituţională, în temeiul dispoziţiilor articolului 146 litera e din Constituţie, republicată, ale articolului 34 şi următoarele din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale articolului 24 alineatul 3 din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns