Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În situaţia ministrului Ridzi scandalul va continua. În şedinţa de luni, PDL s-a ocupat – după cum declara purtătorul de cuvânt – de probleme economice şi de administraţie publică, neluând nicio decizie în privinţa ministrului până când organul de anchetă va hotărâ începerea sau neînceperea urmăririi penale. Cum se poate presupune că DNA nu va începe urmărirea penală, ministrul Ridzi îşi va menţine postul, dar scandalul va continua.
Nu ştim dacă ministrul a comis sau nu vreo ilegalitate. Probabil că a procedat legal când a încredinţat organizarea Zilei Tineretului unor firme particulare. De asemenea, nu ar fi exclus ca reclama prin ştiri apărute pe canalele media să fi fost rezolvată pe căi legale. Sunt voci care spun cu mare siguranţă că ministrul nu a comis nicio faptă ilegală.
Totuşi banii publici au fost cheltuiţi fără socoteală. Din anchetele ziaristice rezultă că sumele cheltuite de firmele particulare pentru organizaarea Zilei Tineretului nu pot fi justificate. E normal să se presupună că o parte din bani, sume chiar apreciabile, au intrat în buzunarele acestor firme. Nici angajaţii din minister nu sunt umblaţi pe la biserică şi mâinile lor nu au miros de tămâie. Pe traseul acestor bani, în anumite puncte ale acestui traseu, destinaţia lor a fost poate schimbată şi ei au încăput în buzunare lacome.
În privinţa actelor justificative, se spune că acestea lipsesc. Nu e vina ministrului, desigur, este vina angajaţilor ministerului şi a firmelor particulare în cauză. Înseamnă că plăţile s-au făcut după ochi, cu mână largă, şi de pe urma lor au profitat un număr deocamdată necunoscut de persoane.
Ştirile plătite unor canale media, credem, au fost produse în urma unor contracte întocmite conform unor norme şi nu poate fi probată ilegalitatea lor.
Dar de ce au fost necesare aceste ştiri, în care ministrul organizator apare frecvent, făcându-se vinovată de reclamă mascată pe bani publici? La fel, în ciuda respectării la nivelul ministerului a unor norme legale în încheierea unor contracte cu firmele particulare, banii publici au fost totuşi prăpădiţi.
Problema care se pune şi pe care şi-o va pune toată lumea este dacă aici, în această chestiune, a cheltuirii banului public, ministrul Ridzi are vreo vină.
Are, are o vină mare, va fi răspunsul. Pentru că ea este de fapt organizatorul evenimentelor de la Ziua Tineretului. Ministrul Ridzi a semnat respectivele contracte şi nu altcineva şi ea avea în sarcină să supravegheze ca banii să fie administraţi în mod corect.
În aceeaşi ordine de idei, ministrul este responsabil de faptele bune sau rele comise de angajaţii ministerului. Dacă unul dintre ei fură din banii publici, în afară de hoţ, vinovat este cel ce răspunde de ceea ce se petrece în minister.
Chiar dacă a acţionat conform legislaţiei, ministrul Ridzi nu a acţionat conform cu responsabilităţile avute în fruntea ministerului. Raporturile dintre responsabilităţile ei şi respectarea legislaţiei vor fi discutate încă multă vreme şi tema va da bătăi de cap democrat-liberalilor. Scandalul perpetuu la care se expun va avea efecte grele pentru liderii PDL, în ciuda posibilei decizii de neîncepere a urmăririi penale date de DNA.
Nodul gordian trebuia tăiat cu o lovitură de spadă ca şi aceea a lui Alexandu cel Mare. Iar dacă partidul nu avea curajul să o facă, atunci ministrul Ridzi trebuia să calculeze prejudiciile aduse şi să taie nodul cu de la sine putere. Altfel, ca într-un cunoscut slogan, “povestea merge mai departe”.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns