Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

PROVOCĂRI ÎN AGRICULTURĂ

SCDA Livada a marcat Ziua câmpului

SCDA Livada a marcat Ziua câmpului
A fost subliniat faptul că, în perioada de toamnă se vor organiza manifestări privind Ziua florii-soarelui şi Ziua porumbului.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

Miercuri, 12 iunie, în organizarea Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă SCDA, la Livada, cu sprijinul unhor sponsori şi a Primăriei din localitate, a fost marcată „Ziua câmpului”.
An de an, această zi specială aduce împreună cercetarea, fermierii și producătorii, răspunzând provocărilor complexe și ambițioase precum: tehnologii sustenabile, producția mai mare și mai durabilă, indici de calitate mai buni, protejarea diversității ecosistemelor, a fertilității solului, a calității aerului și a apei, precum și satisfacerea cererii tot mai mari de alimente cu produse de calitate, sănătoase și nutritive, într-un context climatic modificat.

 

În acest an, manifestarea ajunsă la cea de a XXVIII-a ediţie, a început la sediul SCDA Livada, acolo unde a avut loc un simpozion pe seama evoluţiei meteorologice din toamna anului trecut până acum, după care s-a ieşit în teren pe câmpurile experimentale ale staţiunii. Cuvântul de bun venit a fost rostit de dr. ing. Cruciţa Sârca, directorul staţiunii, după care directorul ştiinţific dr. ing. Cecilia Bănăţeanu, a prezentat câteva consideraţii privind evoluţia precipitaţiilor, dar şi a valorilor termice în ultima perioadă.

 

Media temperaturilor a crescut cu 7 grade

 

Din cele prezentate pe seama datelor statistice s-a aflat că, în ultimii ani, comparativ cu cei anteriori, media temperaturilor înregistrate la Livada a crescut cu aproximativ 7 grade Celsius, ceea ce a făcut ca în luna ianuarie 2024 spre exemplu, temperatura medie să ajungă la 14,5 grade Celsius, în luna februarie, de 19,7 grade Celsius ş.a. Cât priveşte cantitatea de precipitaţii, numai în primele cinci luni ale anului în curs s-au cumulat 265,6 litri de apă pe metrul pătrat, la care s-au adunat şi cei 31,3 litri de apă pe metrul pătrat căzuţi în noaptea de marţi spre miercuri (11/12 iunie). Din toamna anului trecut până acum, la Livada, sau înregistrat precipitaţii de peste 550 de litri de apă pe metrul pătrat.

 

A fost subliniat faptul că, SCDA Livada, produce seminţe de înaltă valoare biologică din diverse specii şi soiuri de plante agricole, care sunt de regulă valorificate către fermieri din judeţele Bihor, Arad, Cluj, Bistriţa – Năsăud, mai puţin în judeţul Maramureş.

 

A urmat apoi vizita în câmpurile experimentale, acolo unde au fost prezentate principalele preocupări ale specialiştiilor staţiunii. Benamin Andraş a prezentat câteva din activităţile desfăşurate în ceea ce priveşte cultivarea soiurilor de grâu provenite de la staţiunile de cercetare Turda şi Fundulea, fiind verificată rezistenţa diverselor soiuri de grâu fără efectuarea unor tratamente. A fost subliniat faptul că, soiul de grâu Biharia se comportă deosebit, fiind obţinută producţie de până la 10.000 de kilograme la hectar.

 

Preocupări în combaterea buruienilor

A fost menţionat faptul că au, fost întâmpinate probleme la unele soiuri de triticale, la care atacul masiv de rugină galbenă a produs pagube însemnate. De asemenea, unele soiuri de mazăre, ca urmare a atacurilor de afide, în ciuda tratamentelor aplicate, nu au rezistat, producţia fiind compromisă.

 

Dr. ing. Suzana Mondici şi dr. ing Nicolae Goga, au prezentat preocupările specialiştilor de la SCDA Livada, în combaterea buruienilor în o serie de culturi agricole precum în cele de muştar, de bob, de hrişcă, soia, proumb şi floarea-soarelui. Scoaterea din uz a unor substanţe de combatere mai vechi a condus la utilizarea celor de ultimă generaţie, dar cu aţiune punctuală, selectivă asupra unor buruieni. Aşa se face că, la Livada se experimentează o serie de substanţe de combatere inclusiv a ambroziei în culturile de floarea-soarelui, de porumb, de trifoi ş.a.

 

S-a concluzionat faptul că este aproape imposibil acum să combaţi abrozia. Se fac eforturi pentru a reduce densitatea acestei plante dăunătoare spre limita care să nu producă pagube însemnate. Au mai fost prezentate rezultatele obţinute în combaterea buruienilor în culturi precum cele de linte, lupin, sorge pentru seminţe ş.a.

 

Participanţii la aceaste manifestări au avut posibilitatea de a vedea comparativ cultura de grâu dezvoltată pe teren fertilizat cu îngrăşământ verde, fertilizat cu produse de altă factură ş.a.
Au fost prezentate şi preocupările menite a menţine carbonul în sol în cazul culturii de soia, fertilizată cu 60 de tone de îngrăşământ organic la hectar.

 

Dr. ing Rozalia Kadar de la SCDA Turda, a vorbit în câmp despre adaptarea bună la Livada a soiului de grâu de primăvară, cel care, poate compensa imposibilitatea înfiinţării soiurilor de toamnă. Perioada de vegetaţie a acestuia este undeva la 100 de zile, iar producţiile obţinute au fost de aproximativ 7.000 de kilograme la hectar.

 

Dr. ing. Cruciţa Sârca a vorbit succint şi despre producţia de furaje pentru sectorul zootehnic deţinut, vaci din rasa Brună de Maramureş.

 

La o recentă expoziţie specializă organizată la Sighetul Marmaţiei, câteva exemplare de bovine din această rasă au fost premiate. Actualele preţuri de valorificare a laptelui, dar şi cele ale animalelor destinate fondului pieţii, conduc la înregistrarea unor pierderi însemnate în timp

 

Alţi participanţi: au mai fost invitaţi la aceste manifestări specialişti din cadrul DAJ Satu Mare, OSPA Satu Mare, dar şi reprezentanşi au unor agenţi economici mspecializaţi în furnizarea de seminţe, substanţe de combatere şi îngrăşăminte folosite înn agricultură.

 

A fost subliniat faptul că, în perioada de toamnă se vor organiza manifestări privind Ziua florii-soarelui şi Ziua porumbului.

 

CITEȘTE ȘI: Ziua Câmpului a fost marcată la SCDA Livada

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

26 de fapte ilegale într-o zi la frontieră

Duminică, 14 ianuarie, prin punctele de fro­ntieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalitățile de control aproximativ 183.200 de persoane, cetățeni români și străini, şi peste 47.600 de mijloace de transport.