Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Schimbarea la FATA A DOMNULUI DUMNEZEULUI SI MANTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Sarbatoarea Schimbarii la Fata tine de indumnezeirea naturii noastre omenesti si participarea trupului nostru trecator la bunurile vesnice, aflate mai presus de fire.

Inainte de a indeplini Mantuirea noastra prin Patimile Sale, Mantuitorul arata ca scopul venirii Sale in lume era tocmai sa aduca pe tot omul la contemplatia Slavei Sale Dumnezeiesti.

Sarbatoarea aceasta e de fapt drumul pe care il dedici cautarii luminii intreaga viata.

Prima icoana scrisa de Apostoli a fost cea a Schimbarii la Fata. E vorba aici de o simbolistica a legaturii intime intre traditia Bisericii si arta icoanei intru vederea lui Hristos intru Slava in aceasta sarbatoare crestina.

Iisus cu Apostolii preferati se urca pe muntele Taborului – in Galileea – de fapt un urcus ca simbol al inaltarii spirituale care din virtute in virtute duce la dragoste, virtutea suprema ce deschide calea contemplarii dumnezeiesti.

“Si pe cand se ruga, deodata fata Sa deveni o alta. Se schimba si sclipi ca soarele, in timp ce hainele sale devenira stralucitoare, de un alb scanteietor, cum nu poate inalbi pe pamant inalbitorul”(Marcu 9,3).

E vorba in esenta acestei extraordinare sarbatori crestine de intreaga viata a Domnului care, fiind invesmantat cu slabiciunea noastra, ne-a deschis drumul catre TATAL, invatandu-ne ca isihia (linistirea) este urmarea rugaciunii, iar rugaciunea este cea care arata catre noi slava lui Dumnezeu.

“Precum soarele pentru cele ale simturilor, asa este Dumnezeu pentru cele ale sufletului”, spune Sfantul Grigore Teologul – de aceea autorii Evangheliilor spun ca fata Dumnezeului-Om care este “lumina cea adevarata care lumineaza pe tot omul care vine pe lume” (Ivan 1,9) sclipea ca soarele. Dar aceasta lumina era in fapt incomparabil superioara oricarei lumini a simturilor si incapabili  sa-i mai suporte stralucirea ianccesibila, Apostolii cazura la pamant.

Pe Muntele Taborului, Iisus si-a luat Apostolii preferati< Petru, Iacov si Ioan.

Simbolul marii sarbatori a Schimbarii la Fata pe care o celebram in 6 august 2011 tine de aceasta splendida cautare a luminii Dumnezeiesti care justifica trecerea fiecarui om cu destinul lui pe acest pamant.

E un moment de revelatie si nemasurata bucurie interioara. E un moment de profunda si crestineasca speranta.

Sa ne bucuram pe drumul cautarii noastre intru credinta profunda a celor sfinte care ne anima vietile tuturor oamenilor acestei zone.

Florin Tataru – candidat-deputat Colegiul nr. 2 Baia Mare, prim-vicepresedinte PSD Baia Mare

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns