Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Se incearca integrarea prin masuri alternative a tinerilor delincventi

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

In loc sa faca puscarie, ei vor fi pusi sa munceasca in folosul comunitatii

[slideshow id=1244]

In perioada ianuarie-octombrie 2009 a fost implementat proiectul “Extinderea utilizarii masurilor alternative in Romania – mijloc de crestere a participarii societatii civile la procesul democratic”. Proiectul a fost initiat de Centrul Roman pentru Educatie si Dezvoltare Umana (CRED), alaturi de Fundatia Maratin Baia Mare si Serviciul de Probatiune Bucuresti din cadrul Ministerului Justitiei. Acesta are ca scop extinderea folosirii masurilor alternative in locul pedepsei cu inchisoarea pentru minorii si tinerii delincventi din Bucuresti si Baia Mare. Proiectul a fost finantat de Comisia Europeana prin Programul Phare 2006 “Cresterea rolului societatii civile in procesul de integrare a Romaniei”.

Se intentioneaza ca masurile alternative utilizate in Baia Mare sa participe la cresterea protectiei mediului inconjurator, prin implicarea muncii in folosul comunitatii.

Ieri, la Centrul de Afaceri Millennium din Baia Mare a avut loc o conferinta de presa in cadrul careia au fost prezentate activitatile derulate in cadrul proiectului sus mentionat.

Au fost prezenti partenerii implicati, precum si reprezentanti ai Tribunalului Maramures si ai Judecatoriei Baia Mare. Printre cei care au luat cuvantul s-au numarat presedintele CRED, Camelia Tancau, precum si vicepresedintele Fundatiei Maratin, Titel Caosan.

Schimb de experienta in Belgia

Printre activitatile derulate s-a numarat si un schimb de experienta cu institutii similare din Belgia, in perioada 21-27 septembrie, pentru a observa sistemul legislativ si masurile luate in cazul minorilor si tinerilor delincventi din tara respectiva. S-a ajuns la concluzia ca, fata de sistemul romanesc, cel belgian ofera alternative in schimbul pedepsei cu inchisoarea, cum ar fi munca educativa sau munca in folosul comunitatii. De asemenea, infractiunile savarsite nu afecteaza studiile tinerilor in viitor. Toate acestea precum si alte aspecte au fost prezentate de judecatorii Codruta Alb si Vasile Fitigau.

“Sistemul belgian ofera solutii alternative minorilor si tinerilor, in timp ce la noi in tara acestia sunt pedepsiti si izolati. Daca aceste lucruri ar fi aplicate si la noi cu siguranta ar scadea rata infractionalitatii tinerilor”, a declarat Codruta Alb.

Organizatorii proiectului spera ca prin mediatizarea proiectului, autoritatile sa constientizeze importanta acestuia si sa aplice solutii alternative pentru minorii si tinerii delincventi baimareni.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns