Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Se încheie cu totul epoca Geoană?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Scaunul lui Mircea Geoană se clatină sub presiunea noii majorităţi parlamentare. Coaliţia care susţine guvernul a depăşit cu câteva procente opoziţia. Proporţia de 52 la 48 în condiţii normale este confortabilă. În cazul special al României guvernul stă, totuşi, în pioneze. Oricând grupul celor care au trecut de la PSD şi PNL pot face pasul îndărăt. Probleme vor apărea după ce independenţii îşi vor face un partid. Împărţirea pe funcţii, interesele personale, orgoliile rănite, pot transforma “Uniunea pentru Progres” într-o forţă distructivă.

Tot ce s-a clădit pe o majoritate de conjuctură se poate dărâma peste noapte. Acest partid este fundaţia pe care stă guvernul Boc. UDMR, de asemenea, îşi menţine statutul de partener-cheie. :i fără voturile parlamentarilor maghiari majoritatea se destramă.
Intenţia de schimbare din funcţie a preşedintelui Senatului este piatra de încercare a coaliţiei. Este în acelaşi timp un test şi pentru susţinătorii lui Mircea Geoană din propriul partid. Nu în ultimul rând se va vedea şi în ce măsură liberalii mai cred în alianţa cu PSD. În toiul campaniei interne pentru preşedinţia PNL, Ludovic Orban atenţiona că după debarcarea lui Geoană parteneriatul cu PSD este incert.
Asistăm în această perioadă la o nouă configurare politică. Sunt dezbateri interne aprinse în fiecare partid. Fiecare formaţiune îşi cântăreşte cu atenţie viitorul. Spre deosebire de alţi ani, deja se fac pregătiri pentru alegerile din 2012. Unul dintre partidele importante îşi întocmeşte deja listele pentru candidaţii la primării.
După ce se vor fi terminat congresele partidelor, următorul pas va fi formarea unui nou sistem de alianţe. Procesul va fi lung. Pentru PNL 2010 va fi un an decisiv. E posibil ca direcţia imprimată de Victor Ponta să-i împingă pe liberali înspre PD-L.
În acest context apare ca iminentă schimbarea lui Mircea Geoană de la conducerea Senatului. Cererea de revocare se va dezbate în 10 martie. Până atunci se vor limpezi apele în PNL. În funcţie de cine va fi noul preşedinte, liberalii vor vota împotrivă sau pentru Mircea Geoană.
Înlăturarea lui Geoană vine pe marginea zvonurilor că ar fi posibilă o suspendare a preşedintelui Băsescu, pe caz de boală. Se speculează că preşedintele interimar, ar avea posibilitatea să investească un nou guvern. Este, desigur, o aberaţie. Cert este că la câteva luni de la obţinerea unui nou mandat, Traian Băsescu a reuşit performanţa de a aduna o majoritate parlamentară. Este adevărat că până acum nu a avut ocazia să demonstreze că este şi funcţională. Geoană ar fi un impediment. Este vorba de o acţiune politică de mare impact, dar şi despre o lovitură de imagine. Opoziţia este împinsă departe de zona în care se iau deciziile majore. Ceea ce înseamnă că îşi asumă toată responsabilitatea politică, care presupune o mai rapidă erodare. În această perioadă tulbure apar germenii votului negativ. E de presupus că în 2012 votul negativ va fi suveran. Din acest punct de vedere, debarcarea lui Mircea Geoană se poate transforma într-un avantaj pentru PSD.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Matusa Catalina si criza

Asculta acest articol Octogenara fiind batrana are o parere originala despre asa-zisa criza de la noi. O deapana molcom. Incepe