Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Se naşte o generaţie de aur a teatrului la Satu Mare?

Bianco, Alexandra, Lorena, Diana, Carol Erdos
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cinci tineri sătmăreni au fost admişi la Facultatea de Teatru de la Cluj

Bianco, Alexandra, Lorena, Diana, Carol Erdos
Bianco, Alexandra, Lorena, Diana, Carol Erdos

Anul 2013 ar putea deveni unul de referinţă în mişcarea teatrală sătmăreană. Mai rar se întâmplă ca oraşul nostru să trimită un contingent atât de numeros şi talentat spre studiile superioare teatrale ca în acest an, când cinci tineri absolvenţi de liceu din Satu Mare au reuşit să treacă dificilul examen de admitere la Facultatea de Teatru şi Televiziune a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Patru dintre ei vor studia actoria: Bianco Erdei, Diana Crăciun, Alexandra Sotirov şi Ionuţ Lazin. Generaţia 2013 dă şi o studentă la Teatrologie: Lorena Copil.

Bianco şi Diana, colegi de la 2 ani

Bianco Erdei şi Diana Crăciun au o poveste remarcabilă. Ea e născută în 16 iulie 1994, el în 27 iulie. Au fost colegi în toate formele de învăţământ, de la cămin până la liceu, şi vor fi şi în facultate împreună în grupa profesorului Filip Odangiu. Practic, cei doi tineri au studiat împreună de la frageda vârstă de doi ani. În liceu au fost colegi de clasă la profilul filologic al Liceului Teoretic German “Johann Etttinger”.

Au evoluat împreună în activa trupă de teatru a liceului, sprijinită puternic de catedra de limbă română, şi au studiat tot împreună sub îndrumarea actorului Carol Erdos la Şcoala de Arte Satu Mare. Bianco a pornit mai repede pe drumul actoriei, dar dintre ei Diana a luat premiu individual – cel mai bun rol principal feminin pentru Secretara din “Cafeaua domnului ministru” la Festivalul Rotaract 2012, spectacol în care au evoluat din nou împreună, alături de Ioana Urda.

Admiterea la actorie la Cluj. a fost un concurs lung şi greu, la care au participat 45 de concurenţi, implicaţi într-un cantonament de pregătire de o săptămână şi trei probe oficiale extrem de solicitante desfăşurate în perioada 22-25 iulie. Cei doi colegi au abordat monologuri clasice< Bianco pe cel al prinţului Hamlet, iar Diana pe Nina din “Pescăruşul” lui Cehov. Bianco a luat media 8,41 şi a intrat la buget (locul 8), iar Diana, cu 6,75, a prins un loc la taxă, cu bune perspective de a urca până la urmă la buget.

Alexandra Sotirov s-a născut în Serbia

Fostâ elevă a Colegiului Naţional “Mihai Eminescu” la profilul ştiinţe ale naturii, Alexandra Sotirov a avut la admiterea la actorie media 7,76 şi va fi colegă cu Bianco şi Diana în grupa profesorului Odangiu. S-a născut în Serbia, la Pancevo, pe 2 aprilie 1994 şi familia ei s-a stabilit în Satu Mare, oraşul natal al mamei. A activat în trupa liceului, la Cenaclul Alfazet şi în excelenta echipă a lui Carol Erdos, la Şcoala de Arte, obţinând premiul pentru rol secundar feminin la Rotaract 2011. Curajoasă şi elegantă, a prezentat şi un monolog de largă întindere în festivalul de anul trecut.

Ionuţ Lazin, fost elev al Liceului German, mai puţin prezent în festivaluri, a luat şi el examenul de admitere la actorie, la a doua încercare, fiind repartizat în clasa cunoscutului profesor Ionuţ Caras. Din păcate, nu am reuşit să-l contactăm. Ioana Urda, un alt talent binecunoscut celor ce urmăresc viaţa teatrală sătmăreană, a ratat în acest an admiterea la actorie, dar a intrat la buget la Filologie germană. Rămâne de văzut dacă va mai încerca să intre la Teatru. Exemple de actori mari care au picat prima admitere se găsesc suficiente.

Lorena Copil, foarte activă ca actriţă şi cântăreaţă în anii de liceu, a ales Teatrologia. Şi a intrat cu cea mai mare notă, 9,74, confirmându-şi intuiţia că se exprimă mult mai bine în scris (a fost de altfel olimpică naţională la Limba şi literatura română). Născută în 16 iunie 1994, a absolvit Colegiul Naţional “Ioan Slavici” la profilul filologie bilingv engleză. A activat în trupa de teatru Artis coordonată de Radu George Horotan şi în trupa de muzică uşoară “Inedit” a Palatului Copiilor condusă de Sorin Berindei, obţinând cu aceasta mai multe premii la festivaluri muzicale, la Tg. Jiu, Vatra Dornei ş.a. A ales însă teatrologia şi va fi, foarte probabil, cea care va consemna şi populariza succesele colegilor ei de generaţie.

Potenţialul unei generaţii de aur

Şcoala sătmăreană a produs în ulitmii ani profesionişti excelenţi în domeniul teatrului. Surorile Torok, pornite tot de la Liceul Teoretic German, au devenit vedete ale Teatrului German din Timişoara şi nominalizate UNITER, iar Raluca Sas este un reputat cadru universitar la Teatrologia clujeană. Se pregătesc să intre în arena teatrului mare Eranio Petruska şi Mircea Băluţă, foşti elevi ai lui Carol Erdos, actualmente studenţi la Bucureşti, respecitv Londra. De asemenea, Iulia Benza din Carei a studiat în Danemarca. Asta pe lângă absolvenţii anului 2013 despre care v-am povestit mai sus.

Există, aşadar, potenţialul unei generaţii de aur a sătmărenilor în teatru. Care e secretul? Carol Erdos, care a pregătit foarte mulţi dintre eroi acestui articol, spune că e vorba în primul rând de pasiunea şi puterea de muncă a tinerilor. Am adăuga că au fost norocoşi să aibă un profesor de foarte bună calitate, ca şi o platformă excelentă de exprimare şi afirmare prin Festivalul Rotaract, o manifestare care, iată, îşi dovedeşte pe deplin utilitatea şi valoarea.

Destinul artistic şi uman al talentelor sătmărene depinde, de acum, în mare măsură de ei înşişi. Noi ne bucurăm de reuşita lor şi le dorim multe succese în anii ce vor urma. Iar dacă îi vom regăsi pe scena Teatrului de Nord va fi şi mai frumos.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns