Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Parlamentarii îşi reiau luni activitatea

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Deputaţii şi senatorii se întorc luni la muncă, în prima sesiune parlamentară din 2016 şi penultima din mandat, sesiune care se va desfăşura sub semnul alegerilor locale din iunie, scrutin premergător parlamentarelor de la sfârşitul anului.

Sesiunea va debuta sub semnul controverselor legate de modul de alegere a primarilor, PNL insistând asupra revenirii la două tururi de scrutin în condiţiile în care este susţinut în acest demers doar de cei de la Mişcarea Populară. Discuţii pe această temă vor avea loc între premierului Dacian Cioloş şi reprezentanţii partidelor chiar odată cu revenirea parlamentarilor la muncă.

Senatul începe luni prima sesiune ordinară a anului 2016 şi penultima a legislaturii 2012-2016, având în componenţă 165 de senatori.

Ca la începutul fiecărei sesiuni ordinare, va fi aleasă noua componenţă a Biroului permanent. Propunerile nominale pentru funcţiile de vicepreşedinte, secretar şi chestor repartizate se anunţă plenului Senatului de către liderii grupurilor parlamentare, lista candidaţilor propuşi fiind supusă în întregime votului senatorilor. Noul Birou permanent se aprobă cu votul majorităţii senatorilor prezenţi.

La nivel de grupuri parlamentare, noutatea acestei sesiuni o constituie faptul că cei 21 de senatori ai UNPR se vor desprinde de grupul senatorial al PSD, urmând să formeze un grup parlamentar de sine stătător. Totuşi, grupul senatorilor social-democraţi, avându-l ca lider începând din sesiunea trecută pe Mihai Fifor, rămâne grupul cu cea mai mare pondere – 60 de membri (după constituirea grupului UNPR).

Al doilea grup ca reprezentare în Senat este grupul PNL, condus de Ion Popa şi constituit din 58 de senatori. Grupul liberal-conservator ALDE, condus până în prezent de Dumitru Pelican, numără 13 senatori, iar grupul UDMR, cu un nou lider din sesiunea trecută, Tanczos Barna, este constituit din opt senatori. Cinci senatori sunt fără apartenenţă la grupurile parlamentare.

Conducerea fiecărui grup parlamentar poate suferi modificări, acestea fiind anunţate în plen, la început de sesiune, informează Agerpres.

Această sesiune începe pentru senatorul Gabriel Oprea sub semnul solicitării Justiţiei pentru încuviinţarea începerii urmăririi penale. Misiunea senatorilor pare însă a fi una uşoară întrucât acesta le-a cerut colegilor săi să voteze cererea de urmărire penală transmisă de DNA, pe motiv că nu ar trebui prelungită perioada necesară stabilirii adevărului. Solicitarea Justiţiei în cazul fostului vicepremier pentru Securitate Naţională şi ministru al Afacerilor Interne este în legătură cu săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul în perioada în care a deţinut funcţia ministerială.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns