Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Sfânta Liturghie de hram la biserica „Sfinţii Mari Împăraţi” din Satu Mare

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Slujba Sfintii Imparati-Episcop Iustin

Vineri, 21 mai 2021, zi de prăznuire a Sfinţilor Împăraţi întocmai cu Apostolii cinstiţi, Constantin şi mama sa Elena, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din parohia cu nume omonim praznicului, situată în municipiul Satu Mare şi păstorită de vrednicul şi harnicul preot Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, care a ridicat această biserică cu eforturi numai de Dumnezeu ştiute şi mijlocite cu puterea Lui, pe malul râului Someş, de la o adâncime de 12 metri, de unde a început turnarea a 174 de chesoane (picioare umplute cu beton), peste care s-au pus cei 33 de stâlpi de susţinere, număr simbolic cu numărul anilor pe care I-a avut Mântuitorul la Răstignire. Peste stâlpi s-a ridicat o superbă biserică în stil neobizantin, o adevărată catedrală, în care încap, la subsol, în jur de 2.000 de credincioşi.

Sfânta Liturghie Arhierească

Un sobor ales de preoţi şi diaconi a slujit, cu această ocazie, în subsolul vestitei biserici din Satu Mare, unde, la sosire, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a fost primit cu mare şi multă bucurie de toţi credincioşii.

Din sobor au făcut parte Arhim. Teofil Pop, stareţul Mănăstirii Moisei, Arhim. Gherontie Nergheş, stareţul Mănăstirii Măriuş, Arhim. Spiridon Belei, stareţul Mănăstirii „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” Scărişoara Nouă, Arhim. Ghelasie Maxim, economul Mănăstirii Rohia, Pr. Ioan Socolan, parohul sfântului locaş de închinare şi protopopul de Satu Mare, Pr. Tiberiu Vălean, Pr. Gabriel Gorgan, slujitori la acest Sfânt Altar, Pr. Florin Orăştianu, secretarul Protopopiatului Satu Mare, Pr. Ioan Dobrican, contabilul Protopopiatului Satu Mare, Pr. Flaviu Meghişan, paroh în Odoreu, Pr. Florin Şomlea din Orlaca, Huedin, alţi preoţi invitaţi, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Ionuţ Todorca, consilier eparhial cultural-teologic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Diac. Ionuţ Socolan şi Diac. Şergiu Alin Coşea, slujitori la această biserică.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul parohiei, dirijat de Prof. Ramona Boitor Socolan, iar la priceasnă a cântat Profesoara Filofteia.

Între credincioşi s-au aflat Octavian Petric, membru în Adunarea Naţională Bisericească şi Adunarea Eparhială, şi Ing. Mircea Leţiu, fost membru în Adunarea Naţională Bisericească, prin contribuţia căruia se aduce în fiecare an, în Eparhia Maramureşului şi Sătmarului, de 12 ani încoace, Sfânta Lumină de la Mormântul Domnului din Ierusalim. 

Sfânta Liturghie a fost transmisă în direct pe reţeaua Facebook a Episcopiei şi de către televiziunea locală TV Nord Satu Mare.

Cuvântul de învăţătură

În cuprinzătorul cuvânt de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a rostit despre cei doi Împăraţi Constantin şi mama sa Elena, care sunt întocmai cu Apostolii cinstiţi, despre misiunea pe care i-a încredinţat-o Dumnezeu Împăratului Constantin de a da libertate de manifestare creştinilor, după 300 de ani de prigoană cumplită, prin Edictul de la Milano, din 313, moment de cotitură în civilizaţia Europei şi a lumii, despre învingerea împăratului păgân Maxenţiu cu ajutorul lui Dumnezeu şi semnul Sfintei Cruci pus pe steaguri, după ce aceasta i s-a arătat pe cer şi în mesajul primit în vis, despre învingerea cumnatului său păgân Liciniu, despre organizarea Sinodului I Ecumenic de la Niceea, din anul 325, când cei 318 Părinţi Sfinţi au înlăturat erezia lui Arie şi au stabilit primele 7 articole din Simbolul de Credinţă, despre sprijinirea mamei sale, Împărăteasa Elena, primul pelerin creştin, împreună cu delegaţia în fruntea căreia s-a aflat, cu care s-a deplasat la Ierusalim şi a descoperit Sfânta Cruce pe care a fost Răstignit Mântuitorul, devenind primul arheolog creştin, despre ridicarea de biserici în Ţara Sfântă, de către Împărăteasa Elena, despre ce trebuie să reţinem din viaţa sfântă a celor doi Sfinţi Împăraţi şi despre multe alte lucruri de suflet şi de ţinut minte.

„Trebuie să reţinem, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, că, aşa cum a fost Sfânta Împărăteasă Elena, de a cărui educaţie creştină a beneficiat Sfântul Împărat Constatin, sunt multe mame, care au dăruit familiei, comunităţii, neamului, Bisericii fiii străluciţi. Regi, domnitori creştini, multe mame sfinte. Oameni mari, de geniu, de toate profesiile, slujitori ai lui Dumnezeu şi, mai ales, au umplut cerul de Sfinţi. Mame care au născut copii şi i-au botezat, i-au închinat, i-au dăruit lui Dumnezeu şi i-au încreştinat. Aceia au devenit sfinţii din primele secole şi din toate secolele ce au urmat de 2000 de ani încoace, după modelul Maicii Domnului şi a Sfintei Împărătese Elena. Aşa trebuie să fie mamele noastre de astăzi. Şi iată aşa sunt cele mai multe şi ar trebui să fie toate. Eroii, toţi, sunt crescuţi de mame sfinte, cu dragoste de neam, dragoste de Biserică, dragoste de familie, dragoste de valori, de Dumnezeu, de credinţă. Aşa au fost şi sunt mamele noastre.”

Actualizând, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin s-a oprit în cuvântul Său şi asupra valorilor pe care le-a creat Creştinismul, începând de la Edictul de la Milano, 313, încoace, când Creştinismul a început să se bucure de libertate şi liberă manifestare, ceea ce s-a văzut în creaţia perenă, care ne-a lăsat-o pe pământ:

„În ce priveşte pe Împăratul Constantin, el este model pentru demnitari. Cel puţin pentru demnitarii din ţările creştine ar trebui să fie model. Să protejeze Biserica şi valorile, nu să le vândă. Europa, care este depozitarul şi beneficiarul creaţiei creştine. Toate splendorile Europei: arhitectura, pictura, arta, sculptura, muzica, literatura, toate splendorile şi valorile nemuritoare ale Europei sunt de inspiraţie creştină şi le-am dăruit întregii lumi. Toată lumea ascultă muzica clasică a compozitorilor europeni. Toată lumea admiră catedralele Apusului. Toată lumea admiră bisericile noastre, ale Răsăritului, frumoase. Chivoturile lui Petru Rareş, ale Sfântului Ştefan cel Mare. Bisericile maramureşene. Catedralele noastre frumoase. Toată lumea le admiră. Sunt creaţia Creştinismului. Aşa ar trebui să fie demnitarii de astăzi, să protejeze valorile creştine, nu să le lase să se distrugă sau să le înstrăineze sau, şi mai grav, să se dezică de ele. Să se dezică de credinţă, de Creştinism, depăşit în mileniul III. Nu mai putem fi creştini. Opţiunea vă aparţine, dragi demnitari. Raiul şi iadul ni le pregătim noi de aici. Primul cetăţean al Raiului a fost tâlharul care L-a recunoscut pe Hristos cel Bun, de pe Cruce. A zis ‹‹Pomeneşte-mă, Doamne, când vei veni întru Împărăţia Ta››. A avut o opţiune. Şi primul cetăţean al iadului, după ce Hristos l-a golit, i-a scos pe toţi din iad, a fost Iuda, care L-a vândut pe Hristos. Să nu fie. Să nu-L vindem pe Hristos. Să rămânem cu Hristos, cu Sfinţii Apostoli şi cu Sfinţii Împăraţi Constatin şi Elena, întocmai cu Apostolii cinstiţi, şi cu toţi Sfinţii!”, a spus în încheiere Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

xxx

Piatra de temelie a bisericii a fost pusă de Preasfinţitul Părinte Ioan Mihălţan al Oradiei, de care aparţinea atunci Protopopiatul Satu Mare, la 21 mai 1990, când s-a sfinţit şi locul unde urma să se zidească biserica. Prima Sfântă Liturghie în subsol a fost oficiată în anul 2004, iar sfinţirea subsolului a fost făcută, de hram, la 21 mai 2004, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepisacop Justinian şi Preasfinţitul Părinte Iustin, actualul Întâistătător al Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului.

Andrei Fărcaş,

redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns