Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Sfanta Tereza Benedicta a Crucii (Edith Stein)

Sfanta Tereza Benedicta a Crucii
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Sfanta Tereza Benedicta a Crucii
Sfanta Tereza Benedicta a Crucii

În ziua de 12 octombrie 1891, în familia evreiascã Stein din Breslau se naşte al şaptelea copil, Edith. La nici doi ani de la fericitul eveniment moare capul familiei, Siegfried. Edith îşi începe studiile primare la 6 ani şi continuã mai apoi cu liceul. Este o elevã foarte dotatã, cu o sensibilitate vie. Îşi pierde credinţa în Dumnezeu la 15 ani.

Îşi descoperã pasiunea pentru problemele sociale în timp ce studiazã istoria şi filosofia la Universitatea din Breslau; este singura studentã ce urmeazã cursurile lui Stern şi Honigswald. În 1912 citeşte “Cercetãri logice” de Husserl, devenind în urmãtorul an eleva  acestuia, la Universitatea Göttingen, descoperind fenomenologia. Îşi urmeazã profesorul la Freiburg-in-Brisgau  fiind asistenta  acestuia la moartea lui Reinach. Îşi susţine teza de doctorat despre problema simpatiei. Încearcã în zadar sã-şi gãseascã un post datoritã reputaţiei nu foarte plãcute a lui Husserl printre colegii sãi Kantieni.

În vara lui 1921 citeşte autobiografia Sfintei Tereza de Avila şi se converteşte la catolicism. Prima zi a anului 1922 e marcat de unul dintre cele mai importante evenimente din viaţa sfintei: botezul. Timp de 8 ani  predã germana la Spire, iar apoi predã un an la Institutul de pedagogie din Münster. Reuşeşte sã se împrieteneascã cu mai mulţi preoţi şi surori. Reputaţia îi e din ce în ce mai considerabilã în cercurile catolice şi intelectuale.

La scurt timp, Hitler începe persecuţia evreilor, iar Edith este nevoitã sã-şi pãrãseascã postul din cauza originii sale. În toamna aceluiaşi an, 1933, intrã în mãnãstirea Carmelita din Köln dupã câteva zile petrecute cu mama sa distrusã de durere. Odatã cu îmbrãcarea hainei monahale, Edith îşi schimbã numele în Tereza Benedicta a Crucii. Dupã un an are loc profesiunea religioasã.

Tereza este sfâşiatã de durere la moartea mamei, iar dupã puţin timp la moartea lui Husserl. Sora sa, Rose, o urmeazã la mãnãstire fiind amândouã prigonite din Germania în Olanda la mãnãstirea din Echt. Mãnãstirea hotãrâse sã o trimitã în Elveţia la mãnãstirea Le Pasquier.

La 2 august 1942, cele douã surori sunt ucise împreunã cu toţi evreii. În testamentul religios Tereza scrie: “Începând de azi accept cu bucurie moartea pe care Dumnezeu mi-a destinat-o, într-o perfectã supunere faţã de preasfânta Sa voinţã”. Este beatificatã de Papa Ioan Paul al ll-lea la Köln în mai 1987.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns