Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Sfântul Gheorghe a fost sărbătorit în bisericile ortodoxe și greco-catolice

Imaginea Sfântului s-a imprimat în conștiința oamenilor ca un model de curaj în lupta cu diavolul
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Imaginea Sfântului s-a imprimat în conștiința oamenilor ca un model de curaj în lupta cu diavolul
Imaginea Sfântului s-a imprimat în conștiința oamenilor ca un model de curaj în lupta cu diavolul

La fel ca în fiecare an, în data de 23 aprilie, în toate bisericile ortodoxe și greco catolice de pretutindeni este sărbătorit Sfântul Mucenic Gheorghe.Vremea prielnică i-a scos pe credincioși din case. În catedrala ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului“, din municipiul Satu Mare și în catedrala greco-catolică “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril“, s-au strâns multe persoane pentru a se ruga pentru sănătate, bunăstare și iertarea păcatelor.
Sfântul Gheorghe este un eliberator al deținuților și ocrotitor al săracilor. Întrucât numele lui înseamnă în limba greacă “lucrător al pământului”, el este de asemenea patronul agriculturii, al turmelor și al păstorilor. De cele mai multe ori Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este reprezentat în icoane ca un tânăr înalt, fără barbă, cu părul cârlionțat lung până la urechi, purtând în mână o cruce ca semn al muceniciei sale și îmbrăcat în veșminte militare. Întrucât a trecut la cele veșnice fiind ucis de sabie, în unele icoane ale Sfântului acesta își poartă în mână, pe o tipsie, capul tăiat.
Imaginea Sfântului s-a imprimat în conștiința oamenilor ca un model de curaj în lupta cu diavolul. Adevărata fiară împotriva căreia a luptat acesta fiind panica.
Trăind în timpul persecuțiilor lui Dioclețian și Maximian, când mulți creștini erau arestați și torturați și chiar executați, el a avut curajul să meargă într-o piață publică și să strige “Toți zeii neamurilor sunt diavoli. Dumnezeul meu a făcut cerurile și este adevăratul Dumnezeu“.
Pentru aceasta a fost arestat și martirizat. Mărturia sa, se spune că a dus la convertirea multora și a dat curaj altora care erau deja botezați.
La catedrala ortodoxă „Adormirea Maici Domnului“, din Satu Mare credincioșii au participat în număr mare la slujba închinată acestui martir al creștinătății, sărbătoarea fiind una foarte importantă pentru biserica ortodoxă și toți cei care cred întrânsa. Și la catedrala greco-catolică “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril“ s-au dus enoriașii într-un număr destul de mare, chiar dacă pentru toată lumea a fost o zi lucrătoare.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

  1. Apreciez echidistanta in relatarea evenimentelor religioase de catre redactia ziarului Dv.! Dumneavoastra spuneti pur si simplu adevarul: ambele religii romanesti as zice , surori, ortodoxa si greco-catolica au aceleasi sarbatori si le sarbatoresc la celeasi date si cu aceeasi evlavie! Este trist sa auzim in alte publicatii media, ca sarbatorile respective ar fi sarbatorite doar de ortodocsi, ignorandu-i pe credinciosii greco-catolici, care sa nu uitam ca pana in anul 1948, au fost majoritari pe aceste meleaguri!

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Sfântul Iacob (sec. I)


Asculta acest articol Iacob cel Mare, fiul lui Zebedeu şi al Salomeei, fratele mai mare al Evanghelistului Ioan, apare alături