Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Sfinţii Trei Ierarhi sărbătoriţi în bisericile din municipiu

Enoriasii Catedralei Ortodoxe „Adormirea Maici Domnului“, s-au adunat in numar restrans la slujba
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Scopul acestei zile este acela de a se arata unitatea de invatatura a Biserici Ortodoxe
Scopul acestei zile este acela de a se arata unitatea de invatatura a Biserici Ortodoxe

La fel ca în fiecare an în data de 30 ianuarie Biserica Ortodoxă îi cinsteşte pe Sfinţii Trei Ierarhi mari dascăli ai lumii Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul şi Ioan Gură de Aur. Sărbătoare fiind în timpul săptămănii, la Catedrala Ortodoxă „Adormirea Maici Domnului“ din Satu Mare, credincioşii s-au adunat în număr destul de restrăns.

Cei trei mari sfinţi sărbătoriţi ieri de biserica ortodoxă au trăit la sfărşitul secolului al IV-lea şi începutul celui urmator, iar fiecare dintre ei a avut o contribuţie esenţială la teologia creştină, fiind numiţi “Protectori ai învăţămantului teologic”. De aceea pe vremea împăratului bizantin Alexios Comnen (secolul al XI-lea) s-a iscat o neînţelegere între credincioşii din Constantinopol privind cinstirea Sfinţilor Trei Ierarhi, neştiind pe care să-l aşeze pe o treaptă superioară celorlalţi.

Unii ţineau mai mult la Sfântul Vasile cel Mare ca om al acţiunii, alţii la Sfântul Grigorie Teologul pentru profunzimea cugetării sale teologice, alţii la Sfântul Ioan Gură de Aur pentru dulceaţa graiului său. Pentru curmarea acestei controverse, cei trei Ierarhi s-au arătat în vis episcopului Ioan, spunându-i că în faţa lui Dumnezeu sunt egali.~n baza acestui mesaj, episcopul Ioan a propus şi s-a acceptat să fie rânduită pentru toţi trei o singură sărbătoare, şi anume la 30 ianuarie în fiecare an.

Cu toate că Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul şi Ioan Gură de Aur sunt prăznuiţi şi separat.Scopul acestei zile este acela de a se arăta unitatea de învăţătură. „Această sărbătoare s-a bucurat întotdeauna de mare cinste şi evlavie, fiindcă multe persoane poartă numele celor trei stâlpi ai Bisericii Creştine şi numeroase sfinte lăcaşuri se află sub patronajul lor, inclusiv şcolile teologice. Sfinţii Trei Ierarhi au lăsat Bisericii, pe lângă viaţa lor curată, sfântă şi pilduitoare, zeci de cărţi teologice, formând un inestimabil tezaur al întregii lumi creştine“, a mărturisit părintele prof. Cristian Boloş.

Din fericire credincioşilor li s-au oferit o vreme frumoasă cu soare, în ciuda temperaturii reci care vine odată cu anotimpul în care ne aflăm. Cu toate acestea nu totul a fost prielnic deoarece enoriaşii Catedralei Ortodoxe „Adormirea Maici Domnului“, s-au adunat în număr restrâns la slujbă având în vedere că sărbătoarea a picat în timpul săptămănii, mulţi dintre ei fiind cu siguranţă la muncă.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns