Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Şi în iarna 2013/2014 sătmărenii vor consuma mere nesănătoase aduse din import

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Dohi Vilhelm din Remetea-Oas recomanda consumul de mere sanatoase
Dohi Vilhelm din Remetea-Oas recomanda consumul de mere sanatoase

 

    În aşteptarea programului de reconversie în pomicultură, ceva similar cu activităţile susţinute financiar din bani europeni în viticultură, livezile sătmărene sunt în continuă degradare. Producţiile de mere obţinute an de an sunt modeste, posibilităţile fermierilor de a păstra rodele lipsesc, fapt ce îi va face pe sătmăreni să consume mere din străinătate, tratate cu fel şi fel de chimicale pentru a le conserva.

Media producţiei de mere sătmărene nu depăşeşte 2.000 de kilograme la hectar

Situaţia la zi a livezilor din judeţul Satu Mare ne-a fost prezentată de inginerul Ioan Pop, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Produse Tradiţionale. După cum a subliniat interlocutorul nostru, situaţia din pomicultura sătmăreană este menită a da bătăi de cap celor care veghează la existenţa pe piaţă a fructelor autohtone.

Deţinătorii de livezi de meri sunt disperaţi. În ultimii ani au lucrat în pierdere. Cheltuielile de întreţinere a livezilor sunt deosebit de mari, iar producţiile obţinute sunt modeste. Asta mai ales pentru faptul că sute, poate mii de hectare ocupate de meri sunt în declin, sau necesită cheltuieli mari de întreţinere. Potrivit unor socoteli, deţinătorii de livezi de meri sunt obligaţi să cheltuiască 10.000 de lei/hectar pentru tratamente şi lucrări de întreţinere, în vreme ce în condiţiile anului 2013 încasările au fost modeste.

Producţiile obţinute au fost diferite. În vreme ce în unele zone ale judeţului au fost livezi care n-au avut roadă din diverse motive, în altele precum în Remetea Oaş s-au recoltat şi 20.000 de kilograme la hectar. Nu se poate vorbi despre o producţie medie a zonei.

Din cele aproximativ 7.500 de hectare de livezi de meri existente cu ani şi ani în urmă la noi în judeţ, acum se poate vorbi despre existenţa a 3.750 de hectare, unele suprafeţe fiind îmbătrânite. Ca urmare a acestei situaţii nedorite, producţia medie de mere la nivel de judeţ nu depăşeşte 2.000 de kilograme la hectar.

De ordinul a 300-400 de hectare sunt livezile nou înfiinţate. Există dorinţa de a planta meri şi alte specii pomicole, dar pe seama unor programe de reconversie. Se estimează că în primă etapă s-ar putea planta peste 1.000 de hectare de livezi, fapt ce ar aduce în timp un plus de calitate şi diversificare a ofertei. Sunt deja soiuri noi, productive, numai că sunt foarte mari cheltuielile de înfiinţare a plantaţiilor.

Merele s-au vândut mai mult în Ungaria
Mai multe citiţi în ediţia tipărită de joi, 28 noiembrie, disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

2 comentarii

Lasă un răspuns