Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Si la anul, toti crestinii sarbatoresc impreuna Invierea Domnului

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Protopop Fabian Coroian: “Bucuria Invierii Mantuitorului din morti este o bucurie sfanta pentru toti fiii acestui pamant”

[slideshow id=2916]

In acest an, credinciosii ortodocsi, romano-catolici, greco-catolici, reformati sau de alte confesiuni au sarbatorit impreuna Invierea Domnului. Cu toate ca a fost o vreme racoroasa, bisericile au fost neincapatoare de crestinii care au participat la slujbe. Atmosfera sarbatoreasca a cuprins tot judetul incepand de sambata seara, cand cu lumanari in mana si-au indreptat pastii spre lacasele de cult. În acest an, sarbatoarea Invierii a fost una speciala, deoarece rar avem ocazia de a praznui acest eveniment toti crestinii in aceeasi zi. Pastele se vor sarbatori impreuna si anul viitor, apoi in 2014, 2017 si 2025.

Slujba Invierii a inceput cu stingerea becurilor in lacasele de cult, dupa care preotul a daruit credinciosilor Lumina adusa de la Ierusalim (chiar de la Mormantul Domnului) prin intermediul Patriarhiei, iar apoi episcopiilor. Cu totii au iesit din biserici, s-au rugat, dupa care au inconjurat de trei ori lacasurile de cult cantand cu bucurie “Hristos a Inviat!”. In unele biserici, Slujba Invierii a continuat cu Sfanta Liturghie, apoi cu impartirea Pastilor si sfintirea cosurilor cu bucate traditionale, iar in altele s-a oficiat doar Slujba Invierii, sfintirea cosurilor facandu-se dimineata. Spre deosebire de ortodocsi si greco-catolici, romano-catolicii si reformatii au participat la Slujba Invierii sambata seara, dupa care dimineata s-au intors pentru liturghie si sfintitul cosurilor cu bucate traditionale. Apoi s-au indreptat spre case unde impreuna cu familia au mancat din bucatele special pregatite pentru masa pascala.

Praznicul Invierii, cea mai mare sarbatoare a crestinatatii

Dupa cum ne-a informat protopopul ortodox al Baii Mari, Fabian Coroian, la Biserica “Sf. Apostoli Petru si Pavel”, de pe Valea Rosie (unde slujeste impreuna cu preotul consilier cultural Stefan Cristian), Invierea a inceput la ora 24, dupa care s-au impartit Pastile si s-au sfintit cosurile cu bucate.

“Praznicul Invierii Domnului este cea mai mare sarbatoare a crestinatatii. Dumnezeu creatorul lumii si al omului, atunci cand a crezut de cuviinta dupa caderea omului in pacat, L-a trimis pe Fiul Sau in lume sa-l rascumpere pe om din robia pacatului si a mortii si sa-i redea posibilitatea mantuirii sale. Dumnezeu nu l-a creat pe om spre moarte, ci spre viata. Moartea este un accident in viata omului venind in urma pacatului savarsit de protoparintii nostri Adam si Eva. Aceasta rascumparare a omului a facut-o Fiul Lui Dumnezeu prin suferinta, prin patimi si prin moarte. A spalat Fiul Lui Dumnezeu pacatele intregii omeniri, cu scump sangele Sau, pe lemnul crucii de pe muntele Golgota. Acelasi Fiu rastignit si asezat in mormant a fost Inviat de catre Tatal cel Ceresc, facandu-se premiza tuturor celor adormiti. Hristos a Inviat din morti cu moartea pre moarte calcand si celor din morminte viata daruindu-le, a cantat intreaga suflare in noaptea Invierii”, a spus protoiereul Fabian Coroian.

Invierea este dovada ca moartea nu inseamna sfarsitul. Pentru cei cu adevarat crestini, moartea este incheierea unei etape a vietii pamantesti si inceperea unei noi vieti in nemijlocita apropiere a lui Dumnezeu, de-a drepata Fiului Sau in imparatia Cerurilor. Doar trupul se asaza in mormant unde va sta pana la a 2-a Inviere a Mantuitorului, iar sufletul merge la Dumnezeu care l-a dat. “Asadar, bucuria Invierii Mantuitorului din morti este o bucurie sfanta pentru toti fiii acestui pamant. Hristos pentru toti a patimit, s-a ingropat si a Inviat. Hristos ii asteapta pe toti sa vina la cunostinta adevarului si sa ia plata chemarii Celui de Sus”, a incheiat protopopul Fabian Coroian.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with