Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Am putea spune că după asumarea răspunderii guvernamentale, intrăm în linie dreaptă în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale. Preşedintele şi premierul par a răsufla uşuraţi, au trecut hopul, unul a dat o fugă la Bacău, celălalt în Italia.
Opoziţia se gândeşte în modul cel mai serios să depună o moţiune de cenzură, acţiune judecată de analiştii politici ca inutilă. Pentru reuşita ei, autorii acesteia ar avea nevoie de un număr apreciabil de voturi în Parlament, opoziţia ar trebui să-i câştige de partea ei şi pe social-democraţi, ori, aceştia au dovedit că rămân disciplinaţi în frontul puterii. S-a văzut la această asumare a răspunderii guvernamentale, că în afara unor parlamentari social-democraţi plictisiţi o bună parte dintre ei au răbdat cuminţi în băncile lor evenimentul. Mai mult decât atât, şi-au luat inima în dinţi şi l-au ascultat şi pe Traian Băsescu. Deşi l-au contestat şi îl contestă din raţiuni electorale, deşi au votat cândva pentru suspendarea sa, de astă dată au fost nevoiţi să suporte cu stoicism un bilanţ pozitiv al preşedintelui ţării şi aceasta fără să cârcnească, să lovească băncile în semn de protest.
Nicio formă de protest sindical, aşadar, după discursul lui Băsescu.
Dar în afară de lupta politică intensă, după cum se anunţă în această toamnă, ne rămâne să asistăm la o tot mai tensionată dispută a Guvernului cu sindicatele. Se constată că acţiunea de asumare a răspunderii guvernamentale, are şi efecte ciudate din punct de vedere social. Pachetul de legi pus în joc, în Parlament, de premier, a atras protestele sociale ale sindicatelor decise să acţioneze unitar. Pe lângă criza politică ce putea fi generată de asumarea răspunderii, acest act politic este pe cale să creeze o criză socială. Disponibilizările proiectate, dacă vor fi aplicate vor avea drept consecinţă efecte sociale devastatoare. Partidele ca şi candidaţii lor la preşedinţie vor avea de-a face cu un electorat ostil. Întreaga clasă politică, de altfel, va avea de trecut abia acum, în această toamnă, marele hop. Căderea în sondaje a lui Traian Băsescu se presupune că s-ar datora tocmai acestei note de ostilitate din partea electoratului. Politician şi el, desigur, ca toţi liderii politici cum e normal, are parte de aceeaşi aversiune din partea celor chestionaţi în sondajele de opinie ca şi ceilalţi.
Urmează o toamnă grea din punct de vedere politic şi social, context în care acţiunea de asumare a răspunderii guvernamentale nu a fost decât un prag foarte uşor de trecut. Premierul Emil Boc a folosit această acţiune doar pentru a le arăta cu degetul partenerilor de la guvernare, siliţi astfel să stea în băncile lor.
Cât de reformiste sunt legile, puse în discuţie cu acest prilej, se va vedea. Legile în cauză vor suferi cu siguranţă mari modificări în viitor, că sunt perfectibile a spus-o şi preşedintele în discursul său, iar în urma modificărilor, ele vor avea un alt aspect.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns