Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Sindicatele din educaţie cer amânarea concursului de directori de şcoli

Marius Nistor: Actualul Guvern a avut cea mai lungă perioadă de pace socială
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Simion Hancescu
Simion Hancescu
Marius Nistor: Actualul Guvern a avut cea mai lungă perioadă de pace socială
Marius Nistor: Actualul Guvern a avut cea mai lungă perioadă de pace socială

După ce ani în şir au protestat împotriva politizării învăţământului, tocmai când se pune problema depolitizării, hop şi sindicatele vin şi găsesc nod în papură. Atât Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, cât şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret solicită amânarea concursului.


Întâmplător sau nu, tot zilele acestea, şi Liviu Dragnea consideră că acest concurs “Nu îşi avea rostul înainte de alegeri”.
În comunicate de presă, liderii celor două federaţii reprezentative la nivel naţional, Simion Hancescu şi Marius Ovidiu Nistor, solicită Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice amânarea concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi de director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar.
Desigur, se vine cu o listă de obiecţii şi argumente, dintre care prezentăm câteva în cele ce urmează.

Obiecţiile Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ

Lista de obiecţii a FSLI începe cu aspecte privind înscrierea şi pregătirea în vederea susţinerii concursului. Astfel, calendarul pentru derularea concursului “nu permite candidaţilor pregătirea în condiţii optime a documentelor necesare pentru înscriere”. Apoi, candidaţii cu funcţii de director “sunt dezavantajaţi, având în vedere că “trebuie să asigure managementul unităţilor de învăţământ”. În al treilea rând, “pregătirea probei scrise prezintă dificultăţi” pentru că, “implică citirea şi aprofundarea bibliografiei”.
Referitor la desfăşurarea concursului, sindicaliştii invocă “imposibilitatea acumulării punctajului minim (7 pct.) de către majoritatea candidaţilor, la evaluarea CV-ului”.

Obiecţiile Federaţiei Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret

La rândul său, comunicatul FSE – SH semnalează “imposibilitatea ocupării unor funcţii de director/director adjunct” (se estimează 70% din cazuri) din cauză că actualii directori nu pot fi numiţi în funcţiile vacante dacă nu au participat la concurs, sau nu au fost admişi.
Asemănător celor din FSLI, şi sindicaliştii FSE – SH invocă imposibilitatea acumulării a minimum 7 puncte de cel puţin 90% dintre candidaţi, la evaluarea CV-ului”. Ei solicită şi posibilitatea contestării probei scrise şi a analizei Curriculumului Vitae. În acelaşi timp, se avertizează asupra riscului anulării concursului din cauza unor vicii de procedură.

Discuţii la Senat

Comisia pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport a Senatului României a convocat reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice şi ai federaţiilor sindicale reprezentative din învăţământul preuniversitar, pentru a discuta carenţele şi disfuncţionalităţile apărute la nivelul unităţilor de învăţământ, ca urmare a punerii în aplicare a prevederilor Metodologiei privind organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

4 comentarii

  1. Sincer, cine poate pregati un examen in 2 zile? Mai ales ca o fi un sac de prevederi, de legi si alta multa teorie. Mi se pare ca 6 luni de pregatire ar fi bine, cu condiția ca directorii reusiti la examen sa intre pe functie din anul scolar urmator, sa nu intoarca pe dos toate catedrele.

  2. Acum nu e bine că e început de an școlar. La sfârșitul anului școlar iar nu e bine, e perioada evaluărilor multiple. În perioada de vacanța e vacanță (vacanța care tocmai nu este!). Cel mai bine ar fi peste 100 de ani! Pâna atunci cu procedura ”Moale”! .

Lasă un răspuns