Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Slovacia renunţă la cota unică de 19% şi creşte impozitele pentru cei bogaţi

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Noul guvern slovac de stânga a prezentat vineri liniile directoare ale proiectului său de reformă a finanţelor publice, renunţând la cota unică de 19%, apreciată de mediul de afaceri, şi crescând impozitele percepute companiilor şi celor bogaţi, relatează AFP.


‘Guvernul nu acceptă ca creşterea taxelor pe consum să fie singura sursă care să genereze creşterea încasărilor pentru reducerea deficitului bugetar’, se enunţă în programul cabinetului social-democrat al premierului Robert Fico. ‘Va fi instituită o impozitare progresivă pe veniturile persoanelor fizice şi juridice care depăşesc un anumit nivel’, se mai afirmă în document, fără să se dezvăluie date concrete.

Partidul social-democrat Smer-SD a câştigat detaşat alegerile legislative anticipate de pe 10 martie, care au adus o grea înfrângere dreptei, slăbită de scandalurile de corupţie. Cabinetul premierului Fico, care a mai condus guvernul între anii 2006 şi 2010, va cere miercuri votul de încredere al Parlamentului.

Cota unică de 19%, adoptată de Slovacia în anul 2004, a determinat la vremea aceea creşterea volumului investiţiilor străine, mai ales în sectoarele automobilistic şi al electronicii, domenii de bază ale economiei slovace.

În timpul campaniei electorale, partidul actualului premier desemnat a promis că va suprima această cotă unică şi va institui un impozit de 25% pentru cei ale căror venituri anuale depăşesc suma de 33.000 de euro. El a mai precizat că are în vedere să crească la 22% impozitul pe profit perceput societăţilor cele mai profitabile, în special cele din sectorul bancar şi al telecomunicaţiilor.

Social-democraţii slovaci sunt favorabili şi adoptării unei taxe ‘Robin Hood’ pe tranzacţiile financiare, care să fie aplicabilă pe ansamblul zonei euro, din care Slovacia face parte începând cu anul 2004.

Robert Fico susţine că măsurile fiscale propuse vor permite aducerea cheltuielilor publice în limitele impuse de Uniunea Europeană, obiectivul programului de guvernare fiind reducerea deficitului bugetar la mai puţin de 3% din PIB în anul 2013, faţă de 4,6% cât se estimează că va fi anul acesta.

‘Elementul de bază al programului este ca guvernul să se angajeze în direcţia unei consolidări fiscale’, consideră Vladimir Vano, analist al băncii Volksbank. ‘Cât priveşte eliminare cotei unice (…) marile companii vor găsi întotdeauna modalităţi să plătească impozite mai mici’, avertizează el.AGERPRES

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns