Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

200 de ani au trecut de la “Cele 100 de zile” ale lui Napoleon

Napoleon la Waterloo
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Napoleon la Waterloo
Napoleon la Waterloo

Cele o sută de zile reprezintă perioada dintre revenirea lui Napoleon Bonaparte la Paris, la data de 20 martie 1815, din exilul său pe insula Elba, și revenirea pe tron a lui Ludovic al XVIII-lea, la 8 iulie 1815. În acest timp s-a derulat Războiul celei de-a Șaptea Coaliții, constând în operațiunile militare care au avut loc în Belgia de astăzi și în nord-estul Franței, în nordul Italiei și în Regatul Neapolelui în anul 1815. Acest conflict a opus trupele Coaliției armatelor franceze comandate de împăratul Napoleon I, iar după abdicarea acestuia pe 22 iunie 1815, de mareșalul Davout. Înfrângerea franceză decisivă de la Waterloo și apoi invazia trupelor Coaliției au adus „A doua Restaurație franceză”.

După prima abdicare a împăratului (1814), Franța s-a reîntors la monarhia Bourbonilor, Napoleon fiind exilat în insula mediteraneană Elba. El a rămas în contact cu o serie de oameni politici din Franța și a fost mereu la curent cu desfășurarea evenimentelor din țară. Informat pe această cale despre nemulțumirea crescândă a populației față de noul rege, Ludovic al XVIII-lea, și de regimul său, Napoleon evadează din insula Elba și se întoarce în Franța la începutul lui martie 1815, la doar 11 luni după prima sa abdicare. În drumul său spre Paris, fostul suveran nu se confruntă cu o opoziție hotărâtă, trupele trimise în întâmpinarea sa pentru a-l aresta raliindu-se fostului lor comandant. La fel vor face și majoritatea generalilor importanți și o serie de mareșali.

Congresul de la Viena, alarmat de întoarcerea lui Napoleon, a luat măsuri de urgenţă. Pe 17 martie Austria, Anglia, Prusia si Rusia au fost de acord să contribuie fiecare cu câte 150.000 de soldaţi pentru o eventuală invazie, pe care i-au mobilizat în Belgia, lângă graniţa cu Franţa. Alte naţiuni, dintre cele prezente la congres, au trimis şi ele trupe pentru invazia care urma să aibă loc pe 1 iulie 1815. Napoleon a atacat însă primul, iar lupta decisivă s-a purtat la Waterloo.

Bătălia de la Waterloo este cunoscută ca una dintre cele mai sângeroase din istoria modernă. În timpul luptei de pe 18 iunie, francezii au pierdut 40.000 de soldaţi, englezii şi olandezii 15.000 şi prusacii 7.000. în total, cam 45.000 de oameni zăceau morţi sau răniţi pe o rază de 3 mile pătrate. Calculul final din timpul celor trei zile de lupte dinaintea bătăliei finale arată că sute de mii de soldaţi din ambele părţi au murit. Napoleon a semnat a doua abdicare pe data de 22 iunie. Autoritățile britanice au acceptat predarea lui Napoleon, exilat pe insula Sfânta Elena.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

Lasă un răspuns