Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Parlamentarii se întorc la serviciu. Regionalizarea şi referendumul printre priorităţile legislative

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Parlamentul Romaniei
Parlamentul Romaniei

Parlamentul îşi începe luni activitatea, iar partidele parlamentare şi-au trasat deja priorităţile legislative pentru noua sesiune ordinară.

Preşedintele Senatului a convocat Biroul Permanent la ora 14,00, iar grupurile parlamentare se vor întruni la ora 15,00. Senatorii se vor reuni în plen de la ora 16,00.

Şi deputaţii se întorc din vacanţă, Camera Deputaţilor fiind convocată în a doua sesiune ordinară a anului 2013, la ora 14,00. Şedinţa Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor va avea loc începând cu ora 13,00.

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, în deschiderea BPN al PSD, reunit la Mamaia, că din toamnă trebuie să se modifice Legea 315/1998 privind regiunile de dezvoltare în sensul formării regiunilor înainte de a primi statutul constituţional prin revizuirea Legii fundamentale.

Premierul a spus că proiectul cel mai important din această toamnă este declanşarea efectivă a descentralizării.

“Poate proiectul cel mai important din această toamnă, proiect politic, guvernamental, parlamentar, îl constituie declanşarea efectivă a procesului de descentraliare şi de pregătire a regiunilor”, a subliniat Ponta.

Legat de modificarea Constituţiei, premierul Victor Ponta a declarat, că din punctul său de vedere, proiectul Comisiei de revizuire a Constituţiei reprezintă o reformă de care era nevoie a sistemului politic şi constituţional şi că anul viitor se poate merge în orice moment la referendum.

O altă prioritate a USL o reprezintă Legea referendumului, despre care CC a stabilit că este constituţională în măsura în care prevederile ei se aplică după un an de la intrarea în vigoare.

Pe de altă parte, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, recent, că la începerea sesiunii parlamentare va interpela Ministerul Justiţiei pentru ca DNA să prezinte o situaţie a anchetelor legate de “vechea guvernare”.

Printre priorităţile PNL se numără şi reducerea CAS şi schimbarea regimului redevenţelor.

Priorităţile legislative ale opoziţiei par a fi legate, potrivit declaraţiilor reprezentanţilor acesteia, de nevoia de locuri de muncă.

 

Proiectul de modificare a Constituţiei, regionalizarea, dar şi iniţierea unor legi pentru combaterea corupţiei şi a unor modificări legislative care să permită o mai bună şi mai uşoară accesare a fondurilor europene se numără printre priorităţile conservatorilor în noua sesiune parlamentară, a declarat secretarul grupului PC de la Senat, Mihai Neagu.

 

De asemenea, UNPR va susţine în Parlament proiectele de lege care au în vedere promovarea unor investiţii majore în domeniul infrastructurii şi economiei.
Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a spus că în viitoarea sesiune parlamentară priorităţile PDL sunt centrate pe crearea locurilor de muncă, altele vizând domeniul educaţiei.

 

Şi parlamentarii PP-DD şi-au stabilit priorităţile, liderul deputaţilor acestui partid, Daniel Fenechiu, menţionând, în acest sens, modificarea legislaţiei în ceea ce priveşte micii proprietari de terenuri agricole, o lege a falimentului personal şi stimularea angajatorilor pentru crearea de locuri de muncă în rândul tinerilor, dar şi a celor peste 45 de ani aflaţi în dificultate.

Începerea dezbaterilor la legea privind regiunile de dezvoltare economică, păstrarea legii educaţiei într-o formă care să nu aducă atingere învăţământului în limba maternă sau legea bugetului pe anul 2014, se numără printre priorităţile legislative ale UDMR.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns