Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

TESTAREA ARE DOUĂ ETAPE

Șoferii din România vor fi testați pentru droguri

Șoferii din România vor fi testați pentru droguri
Biochimiștii și biologii din Serviciile de Medicină Legală vor realiza testele pentru depistarea drogurilor din probele biologice
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat o măsură importantă pentru toți șoferii din România. Toate institutele regionale și serviciile județene de medicină legală vor dispune, până la finalul anului, de aparatură pentru testarea celor suspectați că au consumat substanțe psihoactive înainte de a conduce.

 

 

Testarea șoferilor suspectați de consum de droguri

 

Rafila a declarat că fiecare șofer va fi testat în două etape. Prima etapă este „o testare calitativă”, care determină prezența sau absența drogurilor. A doua etapă este „o testare mai laborioasă”, cantitativă, care poate dura peste 72 de ore.

 

 

„Testarea are doi pași: o testare calitativă, care spune dacă este sau nu drog, și o testare mai laborioasă, cantitativă, care poate să depășească 72 de ore. Nu se pune problema că testele nu sunt bune, orice test poate să dea și un rezultat fals-pozitiv, dar probabilitatea este destul de mică”, a explicat Rafila la Antena 3.

 

 

Implementarea testării unitare la nivel național

 

Până la sfârșitul anului, toate cele 42 de institute de medicină legală și servicii de medicină legală din teritoriu vor avea aparatură pentru o testare unitară la nivel național.

 

 

Rafila a explicat și care medicamente pot genera rezultate pozitive la testele rapide pentru depistarea drogurilor. Medicamentele vizate sunt cele care conțin codeină, un derivat de morfină. Paracetamolul, Antinevralgicul și Aspirina nu sunt incluse în această categorie.

 

 

„Există două liste: o listă de substanțe interzise care pot altera capacitatea de a conduce vehicule și o listă de substanțe care se găsesc în diverse preparate farmaceutice și care ar putea da un test pozitiv. La Ibuprofen, când se face testul la IML, nu mai este testul pozitiv”, a adăugat ministrul.

 

 

Rolul biochimiștilor și biologilor

 

Biochimiștii și biologii din Serviciile de Medicină Legală vor realiza testele pentru depistarea drogurilor din probele biologice. Rafila a subliniat că, înainte de adoptarea celei de-a doua Ordonanțe de Urgență care reglementează aceste aspecte, specialiști din Ministerul Sănătății au colaborat eficient cu cei ai Poliției pentru corectarea „impreciziei” din prima ordonanță.

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns