Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Spectacol-maraton realizat după ”Idiotul” de Dostoievski în programul Tranzit Feszt

Imagine din spectacol
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Imagine din spectacol
Imagine din spectacol

Unul din cele mai interesante momente din programul Tranzit Feszt 2018 așteaptă publicul joi, 4 octombrie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului de Nord: spectacolul ”Idiotul” al Teatrului Csokonai din Debrecen, adaptare a romanului scris de Feodor Mihailovici Dostoievski, regizată de Sardar Tagirovski, care a lucrat și la dramatizare.

Spectacolul e foarte lung (ca și romanul dostoievskian de altfel), ține aproape 4 ore și are două pauze, dar povestea prințului Mîșkin și a destinelor ciudate pe care prezența lui picată parcă din altă lume le atinge și le influențează nu se poate spune pe scurt. Bunătatea creștină a lui Mîșkin este o dorință nu doar a Rusiei acelei vremi, ci și a lumii noastre contemporane idealizate. Prăpastia dintre suflete a devenit uriașă. Această senzație creează iluzia obstacolului, a faptului că toate schimbările sunt deșarte. Cu toate acestea suntem obligați să părăsim matricea confortabilă în momentul în care ne așezăm la ceai cu prințul, fie prin lectura cărții, fie prin acest foarte curajos proiect teatral, în care majoritatea actorilor au roluri duble. Spectacolul este titrat în limba română.

O altă figură pitorească, de data asta a folclorului european, va fi evocată de la ora 17 la Casa de Cultură, în spectacolul ”Trix Show” al Teatrului ”Aureliu Manea” din Turda, scris și regizat de Mihai Gruia Sandu: așa-numitul trickster. Un jongleur, un farseur, un păcălitor, pus pe șotii, nebun, bufon, smecher – un personaj care nu lipsește din tradiția culturală a niciunui popor. El este cel care, bătându-și joc, luând în derâdere ceea ce pentru alții pare serios și de neatins, inversează valorile și, în consecință, deși nu e niciodată agresiv sau violent, este foarte periculos pentru putere, pentru sistem. La noi numele lui e Păcală. ”Nonverbal, muzică live, acrobație, dans, joc de măști, lazzi-uri de virtuozitate, marionete, schimbări rapide de personaje, actori fantastici” – astfel detaliază regizorul rețeta acestui spectacol în care nimic nu e niciodată ceea ce pare.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns