Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

SPITALUL COLȚEA

Spitalul Colțea, cea mai veche instituție medicală din România

Ciornă automată
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

Spitalul Colțea, cea mai veche unitate medicală din România, a fost un simbol de reziliență în fața provocărilor istorice. Ridicat la începutul secolului al XVIII-lea de spătarul Mihail Cantacuzino, acest spital a oferit de-a lungul timpului hrană, haine și adăpost pacienților săi, supraviețuind incendiilor și cutremurelor care l-au încercat.

 

Construcția spitalului
Spitalul Colțea a fost construit pe terenul donat de vornicul Colțea Doicescu, un filantrop renumit, în Mahalaua Colței, în 1704. Clădit de Mihail Cantacuzino, spitalul a fost inspirat de arhitectura barocă, având o fațadă impresionantă și un interior ce păstrează o atmosferă istorică. Statuia lui Mihail Cantacuzino, sculptată de Karl Stock în 1869 și realizată din marmură de Carrara de către Ippolito Lepri, tronează în curtea spitalului.

 

 

Sprijinul pentru pacienți
La acea vreme, un spital nu era doar un loc de tratament medical, ci și un refugiu pentru cei nevoiași. Pacienții de la Spitalul Colțea primeau hrană, îmbrăcăminte și adăpost. Fetele tinere beneficiau de asistență pentru pregătirea căsătoriei, iar spitalul sprijinea financiar preoții săraci și contribuia la răscumpărarea prizonierilor. Clinica funcționa inițial în cadrul Mânăstirii Colțea, utilizând remedii și plante medicinale.

 

 

 

Reconstrucții și modernizări
În 1739, spitalul a fost distrus de un incendiu devastator și reconstruit ulterior de domnitorul Constantin Mavrocordat. De-a lungul timpului, spitalul a fost extins și modernizat, pentru a putea îngriji mai mulți pacienți. În 1836, arhitecții Conrad Schwick și Faiser au refăcut spitalul după planuri noi, după ce clădirea a fost grav avariată de cutremurul din 1802. În 1887, spitalul a fost din nou demolat și reconstruit, devenind ceea ce vedem astăzi în centrul Bucureștiului.

 

 

Contribuții la educația medicală
Spitalul Colțea a fost și un centru de educație medicală. În 1842, Nicolae Crețulescu a înființat prima școală de învățământ medical din Țara Românească, „Școala de mică chirurgie”, și a publicat „Manualul de mică chirurgie” în 1844. În 1877, renumitul medic Carol Davila a fondat prima școală de asistenți medicali din România, contribuind semnificativ la profesionalizarea și avansarea practicii medicale în țară.

 

 

Legende și mituri
În timpul Primului Război Mondial, Spitalul Colțea a tratat sute de soldați răniți. De-a lungul anilor, spitalul a continuat să fie un pilon al îngrijirii medicale în București și în întreaga țară. Totodată, Spitalul Colțea a devenit subiectul unor legende și mituri sumbre, unele spunând că ar fi bântuit de spiritele celor care și-au pierdut viața în interiorul său.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns