Image 1
Image 2

AJUTOR DE STAT

Sprijin de urgență pentru motorină

După cum anunţă surse ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură APIA, informaţie preluată şi de publicaţia ŞtiriAgricole, joi 26 octombrie este termenul limită de solicitare a sprijinului de urgenţă pentru motorină.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Până la sfârşitul săptămânii abia încheiate, au fost depuse 176.000 de cereri. Valoarea totala a sprijinului este de 261,62 milioane de lei, notează APIA.
Pot depuneri pentru sprijinul de urgenţă fermieri din sectorul cerealelor şi cel al semintelor oleaginoase, dar şi fermierii din zootehnie care au cultivat în anul 2022 floarea-soarelui, porumb, rapiţă, orz.

 

Potenţialii beneficiari sunt invitaţi la Centrele APIA pe a căror rază teritorială a fost depusă cererea unică de plată aferentă anului 2022, în vederea solicitarii sprijinului de urgenta.
Centrele APIA pun la dispoziţia fermierilor cereri pretipărite cu date aferente celor 4 culturi (floarea-soarelui, porumb, rapita, orz), determinate în urma controalelor administrative şi la faţa locului pentru anul de cerere 2022.
„Până la 18 octombrie au fost depuse un număr de 176.451 cereri cu o valoare a sprijinului solicitată de 261.620.703,000 lei”, se menţionează în comunicat.

 

Schema se acordă pentru suprafeţele aferente cererii de plată unică pe suprafaţă depuse în anul 2022 pentru minimum 1 hectar cu una sau mai multe dintre culturile de porumb/orz/floarea-soarelui/rapiţă.
„Pentru schematizarea modului de calcul al sprijinului excepţional sub formă de grant, se consideră că acesta reprezintă o valoare aferentă unei cantităţi unitare de 78 litri/ha de motorină şi că în stabilirea valorii totale a sprijinului se utilizează 50% din cantitatea rezultată din înmulţirea numărului de hectare eligibile cu valoarea de 78 litri/ha de motorină”, se precizează în comunicatul remis presei.

 

Cuantumul este de 2 lei/litru de motorină pentru cantitatea totală de 152,45 milioane de litri de motorină corespunzătoare culturilor de porumb/orz/floarea-soarelui/rapita.
Resursele financiare totale sunt de 304,91 milioane de lei şi reprezintă echivalentul sumei de 61,61 milioane de euro, stabilite la cursul de schimb de 4,9485 lei/euro.

 

Conform sursei citate, acestea se asigură astfel: 147,11 milioane de lei, echivalentul sumei de 29,73 milioane euro, finanţare externă nerambursabilă prin Fondul European de Garantare Agricolă şi 157,79 milioane de lei, echivalentul sumei de 31,88 milioane de euro, care se asigură de la bugetul de stat.
„După depunerea cererii de solicitare a sprijinului de urgenţă, fermierii nu mai pot efectua transferul de exploataţie aferent cererii de plată pentru intervenţiile solicitate în anul 2023.
Plata ajutorului de stat se efectuează până la data de 31 decembrie 2023”, se arata în comunicatul APIA.