Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Stop poluarii Baii Mari!

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

In Baia Mare sunt (si la aceasta ora parca-n ciuda poluatorilor clasici) 14 arbori seculari si 19 grupuri de arbori cu varste intre 150 si 450 de ani – declarati monumente ale naturii. Culmea e ca avem astfel de arbori in zona veche a orasului. Tot in acest oras (pe vremuri o cunoscuta statiune turistica a Imperiului austro-ungar) sunt 5 izvoare de ape minerale si terapeutice captate in zonele Valea Borcutului, Baile Usturoiu, Izvor Baraj Firiza si Apa Sarata. De aici trebuie scris despre calitatea vietii baimarenilor si de-abia apoi e de ajuns la Romplumb sau Aurum, cele care, in timp, au facut dintr-o statiune turistica foarte cautata o zona supranumita (pe drept) cea mai poluata din Romania. De la inertia autoritatilor, de la nepasarea noastra si pana la inconstienta cu care tratam aceasta problema calea a fost lunga. Se bate apa-n piua ca poluarea istorica e dramatica. Se vorbeste pe la colturi ca Romplumb e oaresceva uzina aproape strategica si ca nu mai e nimic de facut. Cred ca sanatatea baimarenilor si a celor din comunele cuprinse in zona poluatorilor e mai presus decat soaptele spaimoase ale celor ce ar trebui sa ofere orasului un mediu curat si sanatos.

Oboseala aproape nativa pe care o simt cei traitori aici tine de poluarea prezentului si nu de cea istorica. Pana si randunica (prezenta clasica altadata in peisajul baimarean) a parasit aceste lucuri.

In Baia Mare se traieste mai putin. Bolile au invadat trupurile oamenilor, care si-au construit, cu buna-credinta, destinele aici.

Tinerii isi doresc sa paraseasca zona. Deasupra orasului parca s-a instalat un ecran de plumb ce in zilele caniculare de vara te plaseaza parca intr-o sera de unde lipseste oxigenul.

Natura altadata aliata a baimarenilor prinde a se razbuna pe inconstienta noastra. Cred ca atat factorul emotional, cat si cel pragmatic trebuie sa ne faca sa luptam pentru orasul Baia Mare. Principiul care spune ca poluatorul plateste pagubele e desuet in aceasta zona.

Poluatorii trebuie sa nu mai polueze.

E singura solutie viabila in Baia Mare. Cred ca orasul acesta poate redeveni ceea ce a fost de sute de ani< un generator de prosperitate pentru comunitate si o zona de maxima atractie cultural-turistica pentru o Europa avida sa-si redescopere radacinile.

Intr-un peisaj coerent al viitorului, Romplumb sau Aurum trebuie sa ramana doua pagini negre ale istoriei orasului. Doar atat si nimic mai mult!

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns