Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Studenţi în practica de vară în Ariile protejate ale râului Tur

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Începând din 2007, studenţii de la Facultatea de Biologie-Geologie din Cluj Napoca îşi desfăşoară stagiunea de practică de teren în Ariile Protejate Râul Tur. Anul acesta, în cadrul perioadei de practică de o săptămână, 25 de studenţi au avut posibilitatea de a se implica în activităţile de cercetare ştiinţifică din zonă.
Dr. Szabó D. Zoltán, asistent universitar la Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de Biologie-Geologie, coordonatorul practicii de teren: ” Aria protejată este unică din punctul de vedere a bogăţiei naturii. Pe o suprafaţă relativ mică există o diversitate mare de floră şi faună. Studenţii care participă la aceste lucrări au posibilitatea de a deveni o parte a cercetărilor ştiinţifice. Acest fapt contribuie  la aprofundarea cunoştinţelor teoretice dobândite în cursul anului”.
Studenţii au ajuns luni la Turulung Vii. Marţi a început programul cu o excursie în Ariile Protejate Râul Tur, combinată de o prezentare scurtă, în cadrul căreia studenţii au făcut cunoştinţă cu aria protejată.
Prezentarea a fost susţinută de consultantul ştiinţific al Societăţii Carpatine Ardelene – Satu Mare, Dr. Sike Tamás.
Dr. Sike Tamás: “Derularea a cât mai multe cercetări ştiinţifice în aria protejată este una dintre obiectivele principale ale Societăţii Carpatine Ardelene. În colaborare cu cadrele didactice universitare reuşim să prezentăm studenţilor din părţile diferite ale ţării împrejurimea râului Tur. Aceste activităţi ajută la dezvoltarea relaţiilor în domeniul ştiinţific, iar studiile oferă date valoroase pentru Societatea Carpatină Ardeleană despre schimbările sistemului ecologic din regiune”.
Miercuri, studenţii au realizat cercetări în grupuri restrânse, împreună cu un profesor sau cercetător.
Dr. Szabó D. Zoltán, asistent universitar la Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de Biologie-Geologie, coordonatorul practicii de teren: “studenţii au efectuat cercetări în diverse teme. Cei interesaţi de păsări au examinat răspândirea berzelor albe, vizitând cuiburile din localităţile ariei unde au şi numărat puii acestora. De-a lungul râului şi braţelor moarte ale acestuia, grupul de botanişti a făcut cunoştinţă cu plantele acvatice, inventariind şi răspândirea speciilor de plante exotice invazive. S-a realizat şi un studiu al fluturilor (entomologic), în cadrul căreia studenţii au redescoperit fluturele rar al pădurilor, fluturaşul punctat (Lycaena helle), prezent doar în două locuri ale ţării.
Practica de teren s-a încheiat duminică, prin elaborarea  unui raport de către fiecare grup, cu rezultatele cercetărilor efectuate.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns