Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

SLUJBA ÎNMORMÂNTĂRII

Studentul Victor Grin s-a simtit “Dumnezeu pentru o zi”

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

[slideshow id=759]

Tanarul, originar din Solotvino, a clonat o bacterie

 

La una dintre intalnirile regionale transfrontaliere pe teme ecologice desfasurate in ultimele saptamani la Sighetu-Marmatiei, printre participanti l-am intalnit pe tanarul student Victor Grin, 22 ani, originar din localitatea Solotvino, Ucraina, care ne-a marturisit ca… “a fost Dumnezeu pentru o zi”< a clonat o bacterie! Cum treaba asta nu e la indemana oricui, l-am rugat sa ne povesteasca ce anume se intampla in cazul unui asemenea procedeu de inginerie genetica.

 

– Nimic mai simplu< este o tehnica numita oarecum caraghios PCR, adica pe romaneste “reactie polimeraze in lant”, pentru care in 1986 s-a primit si un premiu Nobel. Procedura este, cum va spuneam, simpla< am luat bacteria numita “Pseudomona feruginosa”, o bacterie frecvent intalnita in sol, careia i-am izolat gena prin procedura amintita. Apoi fragmentul obtinut se transfera intr-un vector plasmida si printr-un alt procedeu, numit electroporare, gena respectiva se transfera intr-o tulpina gazda, o alta bacterie, folosita la manipulatii genetice. Si asa obtii o bacterie care sintetizeaza enzimele altei bacterii, enzime care se folosesc in marcarile de laborator.

– Nu spun ca am inteles mare lucru din ce ai explicat, dar intrebarea e cum ajunge cineva la varsta ta sa cloneze organisme vii?

– Am dorinta asta de prin clasa a VII-a sau a VIII-a, chiar din prima clipa cand am auzit despre genom si clonari. Atunci am ajuns la concluzia ca vreau sa ma fac biolog, sa ma ocup de ingineria genetica si de cercetare. Apoi am avut ocazia sa obtin o bursa de studii in Romania si am continuat cursurile la Liceul “Emil Racovita” din Baia Mare, dupa care am terminat Facultatea de Biologie de la Universitatea “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca. Acum sunt masterand la biotehnologie moleculara. Am in lucru un studiu de micologie privind aspectele genetice la drojdii. Ce va iesi din asta vom vedea.

– Ce sentiment ai atunci cand stii ca te-ai jucat de-a Dumnezeu, ai creat o fiinta vie cu caracterele si calitatile dorite de tine – era sa spun dupa chipul si asemanarea ta?

– Extrem de emotionant! Cand am terminat nu mai eram sigur ca am facut toti pasii ce trebuiau facuti, nu mai stiam nimic< eram in extaz si am plutit o saptamana pana ce s-a confirmat ca ceea ce am facut am facut bine.

– Inteleg ca provii dintr-o familie de etnici romani.

– Da, bunicii din partea mamei sunt din Oarta de Jos, iar cei din partea tatei din Maramuresul Istoric, din Slatina. Eu m-am nascut la Slatina, dar m-am considerat mereu roman. Recent am si depus actele pentru a obtine cetatenia romana pentru a putea lucra in cercetare si pentru a putea calatori mai usor prin Europa, de a colabora mai usor cu institutele de cercetari si savantii de pe continent.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns