Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Studiile ne spun câtă sare să consumăm pentru nu dăuna sănătății

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Potrivit unui studiu nou, evitarea alimentelor bogate în sare e posibil să nu fie atât de benefică pentru sănătatea inimii așa cum se credea până acum. Participanții la un studiu pe termen lung privind sănătatea inimii, nu au înregistrat, din câte se pare, niciun beneficiu ca urmare a unui regim alimentar cu conținut scăzut de sare, a spus liderul echipei de cercetare, Lynn Moore.

„Persoanele care au urmat un regim alimentar cu conținut scăzut de sodiu (sare) nu au înregistrat în general, niciun beneficiu în următorii 20 sau 30 de ani, mai ales în ceea ce privește tensiunea arterială sau riscul de a dezvolta boli cardiace” a declarat Moore, profesor asociat la Școala de Medicină a Universității Boston.

Moore și colegiisăi au arătat pe de altă parte, că persoanele respective s-au bucurat de o sănătate mai bună când au mărit aportul de potasiu, mineral care are multiple beneficii pentru inimă.

„Aportul mai mare de potasiu a fost asociat cu o tensiune arterială mai bună și cu un risc mai scăzut de boli cardiace” a spus Moore.

„Același lucru este valabil și în cazul magneziului.” Dar înainte să utilizați solnița, luați în considerare că principalul susținător al unui regim alimentar cu conținut scăzut de sodiu, American HeartAssociation, a contestat validitatea studiului și a precizat că va continua să recomande limitarea aportului de sare.

„Atunci când apar studii clinice desfășurate în mod corespunzător, care arată o relație directă și progresivă între sodiu și tensiunea arterială, aș aștepta înainte să fac orice pe baza celor prezentate în acest articol” a spus purtătorul de cuvânt al American Heart Association, Cheryl Anderson.

Aceasta este profesor asociat de epidemiologie cardiovasculară la Școala de Medicină a Universității California din San Diego. American Heart Association recomandă nu mai mult de 2300 de miligrame de sodiu pe zi, aproximativ o linguriță, și o limită ideală care să nu depășească 1500 de miligrame (mg) de sodiu pe zi pentru majoritatea per- soanelor adulte. Moore susține că rezul- tatele sale arată că aportul mediu de sodiu al americanilor, în jur de 3000 până la 3500 de miligrame pe zi, ar trebui să fie sănătos, mai ales dacă au un aport suficient de potasiu și magneziu.

„Se pare că nu există niciun risc real suplimentar în acel interval” a spus Moore. „Cred că aportul de sodiu al americanilor de rând este în regulă, dar aproape toți americanii trebuie să mărească aportul de potasiu.”

Printre alimentele bogate în potasiu se numără legumele cu frunze verzi, cartofii, fasolea, dovleceii, somonul, iaurtul, avocado, ciupercile și bananele. Noul studiu a apărut imediat după un alt articol controversat publicat în mai, anul trecut. Acesta sugera că restricționarea aportului de sare la mai puțin de 3000 de mg pe zi a mărit riscul de boli cardiace la fel de mult ca un aport mai mare de 7000 de mg pe zi.

American Heart Association a contestat studiul respectiv, apărut în revista the Lancet. Constatările lui Moore se bazează pe datele care provin de la peste 2600 de bărbați și femei care au participat la Framingham Heart Study, un studiu pe termen lung privind sănătatea inimii, desfășurat în rândul populației din Framingham, Massachusetts. Participanții au avuttensiunea arterială normală la începutul studiului. Dar, potrivit cercetătorilor, în următorii 16 ani, persoanele care au consumat mai puțin de 2500 de miligrame de sodiu pe zi tindeau să aibă o tensiune arterială mai mare decât partici- panții care au consumat mai mult sodiu. Cercetătorii au descoperit și că persoanele cu un aport mai mare de potasiu, calciu și magneziu au înregistrat pe termen lung, o tensiune arterială mai mică. Dar pentru a estima aportul de sodiu și de alte minerale, echipa de cercetare s-a bazat pe informațiile nutriționale detaliate de pe parcursul a șase zile, metodă care este destul de nesigură, a mai precizat Anderson. Monitorizarea nivelului de sodiu se realizează prin analize de urină, prelevate pe parcursul mai multor zile, a spus aceasta. Jurnalele de nutriție pot fi inexacte.

„Este posibil să nu fi înregistrat aportul de sodiu în mod corespunzător” a adăugat Anderson. Rezultatele pozitive ale studiului privind potasiul au fostsprijinite și de alte studii, a mai spus Anderson. Potasiul ajută rinichii să elimine sarea din organism, reducând nivelul de sodiu din sânge, a spus Moore. De asemenea, acest mineral contribuie la reducerea tensiunii exercitate asupra vaselor de sânge, mărind flexibilitatea acestora, ceea ce poate scădea tensiunea arterială, potrivit spuselor lui Anderson și Moore. Persoanele care consumă multă sare, 5000 de mg pe zi, ar trebui să reducă cantitatea de sare consumată, a spus Moore. De asemenea, „în cazul acelei categorii a populației care trebuie să acorde atenție consumului de sare, un lucru esențial este aportul celorlalte minerale, în special, potasiu și probabil, magneziu”, a declarat Moore.

Sursa materialului: doc.ro.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns