Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Summitul Parteneriatului Estic a început cu un dineu de lucru

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Summitul Parteneriatului Estic, reuniune la care iau parte şefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană şi din vecinătatea estică a blocului comunitar, şi-a început joi lucrările la Vilnius printr-un dineu informal de lucru găzduit de Palatul Marilor Duci din capitala lituaniană.

La acest summit Republica Moldova şi Georgia urmează să parafeze Acordul de Asociere cu UE, care îl include şi pe cel de Liber Schimb, în timp ce Ucraina ar fi trebuit să semneze documentul, dar a anunţat săptămâna trecută că suspendă acest proces, sub presiunile venite din partea Rusiei şi pe fondul neînţelegerilor cu Bruxellesul în cazul fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko.

Nu puţini au fost cei care au apreciat că un eventual eşec al semnării AsA cu Ucraina s-ar traduce printr-un eşec al întregului summit şi o victorie strategică pentru Federaţia Rusă. Totuşi, joi, la sediul Ministerului de Externe lituanian, a fost parafat Acordul privind crearea Spaţiului Aerian Comun dintre Ucraina şi Uniunea Europeană, scrie Agerpres.

Potrivit celor două părţi, semnarea acestui acord de servicii libere aeriene cu Uniunea Europeană, ce se preconizează că va avea loc în martie 2014, la Bruxelles, le va permite companiilor aeriene ucrainene să-şi extindă activitatea în spaţiul comunitar, va stimula concurenţa pe piaţă şi va îmbunătăţi calitatea serviciilor, consecinţe benefice atât pentru companii, cât şi pentru călători.

 

 

Europenii nu au reuşit să convingă Ucraina să semneze acordul de asociere

 

Liderii europeni nu au reuşit joi seară să convingă Ucraina să semneze un acord de asociere istoric cu UE, la finalul unei noi zile de negocieri. “Din nefericire, se pare că argumentele” în favoarea semnării “nu au ajuns la preşedinte”, Viktor Ianukovici, a declarat preşedinta lituaniană Dalia Grybauskaite.

“Până în prezent, poziţiile nu s-au schimbat”, a adăugat ea la finalul unei cine între şefii de stat şi de guvern ai celor 28 de state UE şi ai celor şase foste republici sovietice membre ale Parteneriatului oriental, scrie Mediafax.

“Situaţia nu s-a schimbat fundamental” într-o săptămână “şi sunt puţine şanse” ca acordul să fie semnat vineri, a confirmat o sursă diplomatică.

“Statele membre au ascultat din nou argumentele preşedintelui ucrainean. Din nefericire, el nu vorbeşte de acord, sau de semnare, ci de problemele economice ale Ucrainei, a explicat Grybauskaite, care asigură preşedinţia semestrială a UE.

“El vrea ca aceste probleme să fie rezolvate de UE şi Rusia împreună”, a subliniat ea, în timp ce Ianukovici, care oscilează între Bruxelles şi Moscova, a propus săptămâna trecută ca un acord de asociere cu UE să fie discutat în trei între Kiev, Bruxelles şi Moscova. Această cerere a fost respinsă de UE, care susţine caracterul bilateral al acordurilor sale de asociere.

Noile state membre din estul Europei “au explicat câ în decursul ultimilor 15 ani, au făcut progrese tocmai datorită acestui gen de acorduri” prealabile intrării lor în UE în 2004, a declarat preşedinta Lituaniei.

În pofida acestor explicaţii şi a unei serii de întâlniri cu lideri europeni, preşedintele Viktor Ianukovici a rămas inflexibil.

 

 

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns